X
 
 

Над 80% от шофьорите нарушават закона, само половината са глобявани

1804 0
Над 80% от шофьорите нарушават закона, само половината са глобявани
Снимка: Actualno.com
Множеството жертви на пътни инциденти в  България, доведоха   до честата употреба на израза "Война по пътищата". Резултатът от проведено проучване от страна на "Съюзът на българските автомобилисти" показва, че над 80% от шофьорите нарушават Закона за движение по пътищата, но само половината са глобявани за това.

Данните от проучването представи председателят на СБА инж. Емил Панчев  днес, по време на  специален форум-дискусия „Заедно за по-безопасни пътища“, проведен сред членове и клиенти на организацията.

Той обърна внимание, че целта на проучването е била да изследва нагласите към безопасността на движението и мерките за предотвратяване на катастрофите. В него са се включили над 6000 активни шофьори.

"Като цяло, решението на драматичната ситуация по пътищата анкетираните виждат в съчетанието между засилен контрол и увеличени санкции" – обяви Панчев по време на форума.

Над 83% от анкетираните смятат, че Пътна полиция трябва да засили контрола по пътищата. 54% от анкетираните смятат, че санкциите трябва да бъдат увеличени.

По отношение на агресията по пътищата, всекидневно я срещат водачите до 50 години, столичаните и висшистите. Около 30% от анкетираните са свидели на агресия на пътя всекидневно. Само 3,6% не са ставали свидетели на агресия на пътя.


Друг въпрос от анкетата е свързан с нарушенията, които шофьорите си признават, че извършват на пътя. Едва 18% от всички анкетирани посочват, че през последния месец не са извършвали нито едно нарушение.

Превишаването на скоростта, ползването на телефон в движение и незакопчаването на предпазен колан са най-често признаваните „прегрешения“ от водачите.

След употреба на алкохол, зад волана сядат хора до 25 години, от София и с малък стаж. Близо половината от нарушителите никога не са били санкционирани от Пътна полиция.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално