Най-важните новини за деня: 2 април 2024 г.

7681
Най-важните новини за деня: 2 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 април 2024 г.

ПЕЕВСКИ ИСКА ДА Е ПРЕМИЕР, ЗА ДА СЕ ОТКОПЧИ ОТ “МАГНИТСКИ“: ГОВОРИ КОРМАН ИСМАИЛОВ (ВИДЕО)

Делян Пеевски се цели в премиерския пост, защото само по този начин той може да се освободи от примката на “Магнитски“. Това каза в “Студио Actualno“ Корман Исмаилов, изключен от ДПС през 2011 г., защото подкрепи също изключения Касим Дал. Исмаилов е бивш депутат от ДПС, после от Реформаторския блок, чиито заместник-председател беше, и пръв председател на Народна партия “Свобода и достойнство“. Бил е председател и на младежката организация на ДПС точно по времето, когато към нея се присъедини и Делян Пеевски. Ето какво каза Корман Исмаилов.

БОРИСОВ СЕ ДЪРПА ОТ ДПС: И 150 ДЕПУТАТИ ДА ИМАМЕ ЗАЕДНО, НЯМА ДА УПРАВЛЯВАМЕ САМИ (ВИДЕО)

"И 150 депутати да имаме ГЕРБ и ДПС правителство няма да има след изборите само между тези две партии", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента. 

УПРАВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ЩЕ ВЪЗРОДИ ПП-ДБ: ПОЛИТОЛОГЪТ СВЕТЛИН ТАЧЕВ (ВИДЕО)

"Най-абсурдното е, че стигнахме до политическа криза, без да имаше необходимост от политическа криза, защото просто нямаше криза. Накрая самите те не разбраха защо се стигна до предсрочни избори". Така политологът Светлин Тачев коментира в Студио Actualno рухналата сглобка на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ.

ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЛИ КИРИЛ ДОБРЕВ ЗА ЛИДЕР НА БСП? (ВИДЕО)

Това е много добър въпрос. Все още не съм решил дали ще се кандидатирам за лидер на БСП, но обмислям. Това каза в “Студио Actualno“ изключеният от БСП, но възстановен от съда Кирил Добрев, който е и един от учредителите на вътрешното идейно-политическо движение в БСП “Бузлуджа“.

НЯМА ДА ИЗЛИЗА В ОТПУСК: ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА ПРОБЛЕМА ОКОЛО СЛУЖЕБНИЯ ПРЕМИЕР

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за Българската народна банка, с които се урежда проблемът с несъвместимостта на служебния премиер.

С АТАКА ПО КАЛИН СТОЯНОВ: БОЙКО РАШКОВ ОТГОВОРИ ЗАЩО Е НАЗНАЧИЛ ЖЕНАТА НА "НОТАРИУСА" В МВР

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Рашков отговори на МВР относно назначаването на съпругата на Мартин Божанов - Нотариуса.

"ЕДНО ПТИЧЕ МИ КАЗА": НОТАРИУСА Е БИЛ СЪТРУДНИК НА МВР ОТ 2005 Г.

Убитият бизнесмен Мартин Божанов - Нотариуса е бил регистриран като сътрудник на МВР през 2005 г. Това съобщи във Facebook журналистът "Антикорупционния фонд" Николай Стайков.

ПЪРВИ АПРИЛ: СКОПЕН БАГЕР И БРЕМЕННИ КОШУТИ ОПАЗИХА "САРАЯ" НА ГАЙТАНСКИ

Отказан достъп. Повредена техника - поради тази причина разпоредените за събаряне незаконни сгради на фирма на Румен Гайтански, известен с прякора си Вълка, на територията на държавното ловно стопанство "Искър" - Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград, още си стоят. Днес, 2 април, ще има втори опит за събаряне. Още: Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

АКО ИМА ВОЙНА, САЩ ЩЕ ОСТАВЯТ ЕВРОПА НАПЪЛНО САМА: ОРЪЖЕЕН ГИГАНТ АЛАРМИРА

Изпълнителният директор на най-големия германски оръжеен концерн Rheinmetall - Армин Папергер - призова европейските страни да изградят по-големи и по-специализирани отбранителни групи, за да се конкурират с компаниите от САЩ. Според него Щатите могат да изоставят Европа при война и затова Старият континент трябва да се подготви максимално.

КАСАПНИЦА ЗА ТАНКОВЕ И ВОЙНИЦИ: БЕЗУМНИ РУСКИ ЖЕРТВИ В УКРАЙНА, НО РУСИЯ ПЪЛЗИ НАПРЕД (ВИДЕО)

Русия явно опитва да атакува все по-масирано в немалко участъци на фронта в последните дни – и вече има куп доказателства под формата на видеокадри, включително геолокализирани, които показват абсурдни загуби на руската армия. И въпреки това, руската армия пълзи напред, метър по метър – въпросът е докога ще успява да компенсира такова количество жертви както в хора, така и във военна техника.

НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАГЛУШЕНИ: УКРАИНСКИТЕ ДРОНОВЕ С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, ПОДПАЛВАЩИ РУСКИТЕ РАФИНЕРИИ (ВИДЕО)

Украинските безпилотни самолети с далечен обсег на действие, които атакуват масирано руските петролни рафинерии през последните седмици, са оборудвани със системи за изкуствен интелект. Това пише CNN в свой материал на 2 април - ден, в който украински дронове поразиха икономическа зона и нефтохимически комплекс чак в Татарстан, на над 1000 км от фронтовата линия.

FORBES: ТАНКЪТ CHALLENGER 2 НЕ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА, ЕТО ЗАЩО (ВИДЕО)

 

Великобритания прехвърли на Украйна 14 броя от 71-тонните танкове Challenger 2. Сега 82-ра десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили е единственото подразделение, използващо 13 останали танка, след като една бойна машина беше унищожена в бой край Работино в Южна Украйна в края на миналото лято.

678 ДНИ В РУСКИ ПЛЕН: СЛЕД ПОБОИТЕ СЕ ВРЪЩАХ В КИЛИЯТА СИ, ТАНЦУВАЙКИ, ЗА ДА СЕ ЗАДУШАТ ПАЗАЧИТЕ ОТ ГНЯВ

 

Сержантът от украинската национална гвардия Андрий Старинщак е прекарал 678 дни (почти две години), в руски плен. Заловен още в първия ден от инвазията при защитата на АЕЦ Чернобил, той е местен последователно по затвори в Беларус, в руската Брянска област и накрая в Тулска област в Русия. "Караха ни голи да пълзим на колене", "чупеха в нас гумените си палки" - това са само част от нещата, които Андрий разказва за ежедневието в руски плен. Той е бил освободен от плен едва на 8 февруари при поредна раазмяна на военнопленници.

КИТАЙ ОЦЕНЯВА: СВРЪХЗВУКОВИ ОРЪЖИЯ - САЩ СЕ ЦЕЛЯТ ОТ РАКЕТИ КЪМ САМОЛЕТИ

 

САЩ се заеха с разработването на свръхзвуков самолет от безизходица, е категоричен военният наблюдател Шао Йонглинг пред кореспондент на CNR (Националното радио на Китай). Факт е, че хиперзвуковите оръжия вече са на въоръжение в много армии, но не и в американската. Затова Вашингтон реши да постигне лидерство, но по различен начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com