Не могат да бъдат заглушени: Украинските дронове с изкуствен интелект, подпалващи руските рафинерии (ВИДЕО)

9274
Не могат да бъдат заглушени: Украинските дронове с изкуствен интелект, подпалващи руските рафинерии (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинските безпилотни самолети с далечен обсег на действие, които атакуват масирано руските петролни рафинерии през последните седмици, са оборудвани със системи за изкуствен интелект. Това пише CNN в свой материал на 2 април - ден, в който украински дронове поразиха икономическа зона и нефтохимически комплекс чак в Татарстан, на над 1000 км от фронтовата линия.

Тези удари засягат руската икономика повече от западните санкции, добавят от американската медия.

Още: Дрон порази поредна руска рафинерия - този път на над 1000 км от Украйна (СНИМКА)

Ударът по рафинерията на "Роснефт" в Рязан

Чува се силно бръмчене и във въздуха се приближава малък силует. Шумът страшно напомня за ударите на руските дронове по Украйна, но този епизод е записан по-близо до Москва, отколкото до Киев.

"Летят право към нас", се чува да казва жена на руски език във видеоклип, споделен в социалните мрежи. Когато обектът се приближава, става ясно - това е украински дрон, летящ над руска територия. "Страх ме е", казва жената.

На друго видео, записано миг по-късно, се вижда как същият дрон се отклонява наляво, докато силните сирени за въздушно нападение заглушават шума от витлото. Секунди след това дронът се блъска в покрита с тръби кула на руска петролна рафинерия, която се взривява при удара.

CNN определи геолокацията на видеоклиповете - става въпрос за рафинерията на "Роснефт" в Рязан, която е една от най-големите в Русия и е на повече от 500 км от Украйна. Ударът на 13 март, един от няколкото само по това съоръжение, е част от съгласуваните украински усилия за ударите по именно този тип обекти на Руската федерация.

Още: Руска петролна рафинерия пак гори: Отново добро утро за Путин с дронове от Украйна (ВИДЕО)

Тези дръзки украински удари засягат огромната руска петролна и газова промишленост, която въпреки западните забрани за внос и ограничения на цените остава най-големият източник на приходи за военната икономика на Москва.

С какво ИИ помага на украинските дронове?

Нападенията са възможни благодарение на използването на дронове с по-голям обсег и по-усъвършенствани възможности, като някои от тях дори са започнали да интегрират основна форма на изкуствен интелект, за да им помогнат да се ориентират и да избегнат заглушаване, заявява пред CNN източник, запознат с украинската програма за дронове.

Още: Ново технологично оръжие за Украйна: Дронове с изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Точността при заглушаване пак е възможна - благодарение на използването на изкуствен интелект. Всеки самолет има терминален компютър със сателитни данни и данни за терена. Полетите се определят предварително с нашите съюзници и самолетите следват плана на полета, за да ни позволят да поразяваме цели с точност до метри", обяснява той.

Тази прецизност е възможна благодарение на сензорите на дрона. "Те разполагат с нещо, наречено "машинно зрение", което е форма на изкуствен интелект. Вземате модел и обучавате този модел да идентифицира географията и целта, към която се насочва", казва Ноа Силвия - анализатор в Кралския институт на обединените служби (RUSI). Това е мозъчен тръст, базиран във Великобритания.

Дронът не се нуждае от никаква комуникация (със сателити), "той е напълно автономен", добавя Силвия.

Крис Линкълн-Джоунс - бивш британски военен офицер и експерт в областта на войната с дронове и изкуствения интелект - казва, че нивото на "интелигентност" в случая все още е много ниско. "Такова ниво на автономност досега не е виждано при дроновете, но все още сме в ранните етапи на потенциала на тази технология".

От CNN са се свързали с украинското военно разузнаване и Службата за сигурност на Украйна (СБУ), но не са стигнали до нищо повече от мълчание относно използването на технологията за изкуствен интелект.

Още: Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Пораженията по Русия

От началото на руската война Киев изгради пълноценна индустрия за производство на дронове, което му дава технологично предимство, за да се противопостави на значително по-голямата работна сила и по-добре подготвения промишлен апарат на Русия. Това обяснява и все по-голямата прецизност.

Няколко експерти казват пред американската медия, че вместо по съоръжения за съхранение на гориво например Украйна е нанасяла удари по инсталации, където суровият петрол се преработва и превръща в гориво или други производни. "От това, което видяхме, част от тях нанасят удари по цели, които се нуждаят от много западни технологии, а на Русия ѝ е много по-трудно да се снабди с тези технологии", казва Ноа Силвия, имайки предвид санкциите.

Този подход на Киев нанася повече щети и представлява промяна в тактиката.

Украйна твърди, че 12% от руския рафинериен капацитет вече е извън строя заради ударите през последните седмици, докато "Ройтерс" изчислява, че числото достига 14%. Русия призна, че част от нейния капацитет не работи, и временно забрани износа на бензин, за да избегне повишаване на цените на горивата на вътрешния пазар.

Още: Дрон удари зоната в Татарстан, където Русия и Иран правят дронове (ВИДЕО)

"Тези седмици показаха на мнозина, че руската военна машина има уязвими места, до които можем да достигнем с нашите оръжия", заяви украинският президент Володимир Зеленски този месец след поредицата от атаки. "Това, на което са способни нашите собствени безпилотни летателни апарати, е истински украински потенциал за далечно действие. Сега Украйна винаги ще разполага с ударна сила в небето".

Притесненията на САЩ и Запада

Официални лица във Вашингтон заявиха, че активно възпират Украйна да нанася удари по руските петролни рафинерии. "Отдавна сме казали, че не насърчаваме и не даваме възможност за атаки вътре в Русия", заявява един от служителите пред CNN.

По-голямото притеснение според експертите е, че Украйна няма да спре до рафинериите. Някои от най-големите руски петролни пристанища, които отговарят за около две трети от износа на суров петрол и петролни продукти, са в обсега на украинските дронове - според РБК.

Още: Дрън с дрон и взрив там, където Русия сглобява дронове "Шахед": Руски закани как Украйна нямало да ги уплаши (ВИДЕО)

Украински официални лица признаха, че от САЩ са загрижени, но заявиха, че ударите ще продължат.

"Ясно е, че трябва да сведем до минимум тези бюджетни приходи, доколкото е възможно, и автоматично да прекъснем кислорода на г-н Путлер", заяви ръководителят на СБУ Василий Малюк, използвайки често срещаното в Украйна съчетание от имената на Путин и Хитлер.

Украйна пък вече разполага с дронове с обсег на действие над 1000 км, каза в интервю за Die Welt на 1 април министърът на иновациите Михайло Федоров. Това се вижда от последните атаки: "Като превземем Киев, край на хаоса с дроновете": Жалейки в Думата след ударите по Татарстан (ВИДЕО).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа