Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

3042
Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 април 2024 г.

СЛЕД БУРНА ДРАМА: ГЛАВЧЕВ ВЕЧЕ Е И ПРЕМИЕР, И ВЪНШЕН МИНИСТЪР

Служебният премиер Димитър Главчев прие официално поста министър на външните работи от Стефан Димитров. Самият министър-председател предложи Димитров за ръководител на МВнР в началния състав на кабинета, но след това се разигра бурна драма, завършила с указ на президента Румен Радев.

БОРИСОВ ПОСТАВИ УЛТИМАТУМ НА ПП-ДБ, ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО СЛЕД ИЗБОРИТЕ (ВИДЕО)

"Нищо няма да правим с ПП-ДБ. Или те ще спрат да преиначават, или това правителство - или тези служебни правителства, могат да изкарат много дълго". За това предупреди лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти на партията от столичния район "Възраждане". 

ВАНЯ ГРИГОРОВА ПОИСКА ДА РЪКОВОДИ "ЛЕВИЦАТА" ЕДНОЛИЧНО: ГОВОРИ ТАТЯНА ДОНЧЕВА (ВИДЕО) 

Ваня Григорова поиска да ръководи “Левицата“ еднолично. Това каза в “Студио Actualno“ Татяна Дончева, лидер на “Движение 21“, част от коалиция “Левицата“.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БЕЗУМИЯ В БЪЛГАРИЯ В ЗАКОНИ: ГОВОРИ ПРОФ. ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ

Законодателните промени са много бързи и недобре обмислени. За съжаление се променят едни и същи закони. Това каза председателят на проекта Юридически барометър проф. Даниел Вълчев в сутрешния блок на БНТ.

ВЛИЯЕ ЛИ НАИСТИНА МВР НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ? ГОВОРИ ПОЛИТОЛОГЪТ ДАНИЕЛ СТЕФАНОВ (ВИДЕО)

"МВР трябва да излезе пред обществото с ясен план срещу криминални мрежи, които започват да действат на изборите". Това заяви в Студио Actualno политологът и изборен експерт Даниел Стефанов.

БОРИСОВ ЗАБРАНЯВА РУСКИЯ ГАЗ: ЕКСПЕРТИ ГОВОРЯТ В ПАРЛАМЕНТА (ВИДЕО)

Идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов страната ни изцяло да забрани руския газ и петрол доведе до коментари в кулоарите на парламента. Това не е първият път, в който Борисов говори така. Наскоро той призова страната ни да спре "Балкански поток", а не всички да си чешат езика.

СЛЕДАТА "КОВАЧКИ": "ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ" Е МОЖЕЛА ДА СПЕСТИ 200 МЛН. ЛВ. ЗА 6 ГОДИНИ

„Топлофикация София“ е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв. разходи от квотите си за въглеродни емисии през последните шест години. Общинското дружество е сключвало договори с неизгодни клаузи с търговци на емисии и е купувало квоти на цени, които са значително по-високи от пазарните.

БОЖКОВ ОТИВА НА СЪД ПО ХАЗАРТНОТО ДЕЛО - НАНЕСЪЛ 560 МЛН. ЛВ. ЩЕТИ НА БЮДЖЕТА

Прокуратурата съобщи, че е предала на съд Васил Божков по така нареченото хазартно дело. Той е обвинен, че е нанесъл на държавния бюджет щети от над 559 млн. лв.

ВАС ВЪРНА ЛИЦЕНЗА НА "ДЕЛТА ГАРД"

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София – град, както и заповед на директора на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР, с които е отнет лицензът на охранителната фирма "Делта груп", собственост на Димитър Спасов, известен с прякора Митко Каратиста.

"ЗАПЛАШИХА МЕ, ЧЕ ЩЕ МЕ ЗАЛЕЯТ С КИСЕЛИНА": ГОВОРИ ГРАДСКИЯТ ПРОКУРОР НА СОФИЯ

Предстои да бъде издадена европейска заповед за арест, която да бъде одобрена от съда за Никола Николов-Паскал. Той не е бил на територията на страна, а това, което се говори е, че се намира в близка до нас държава - Гърция. Предстоят разпити и на Бойко Рашков, и на Асен Василев.  Това заяви градският прокурор на София Илиана Кирилова пред bTV. 

РАКЕТИ ATACMS И STORM SHADOW: САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ГОТВЯТ МНОГО ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА

Още преди окончателно да бъде одобрена рамката на новата американска военна и финансова помощ за Украйна, Пентагона вече готви пратка за Украйна – и ще е по-голяма от обичайното досега, съобщава Politico. Припомняме, че днес, 23 април през нощта (вероятно 24 април българско време), се очаква Сенатът да одобри рамката и след това американският президент Джо Байдън ще я подпише светкавично: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

СВЕТЛИНА НАСРЕД ПЪЛНИЯ МРАК: КРАХ ЗА УКРАЙНА БЕЗ ПВО, НО САЩ СЕ ЗАДЕЙСТВАХА

Според директора на ЦРУ Уилям Бърнс Украйна може да бъде победена на бойното поле до края на годината - особено ако няма адекватна ПВО. Западните политици призовават повече системи за противовъздушна отбрана да бъдат доставени на Киев.

РИСК ОТ ГОЛЯМ РУСКИ ПРОБИВ В УКРАЙНА: РЕАЛНОСТИТЕ (ВИДЕО)

Опасността украинската армия да допусне по-значим пробив в моментната фронтова линия се увеличава. Данни от последното денонощие подсказват, че руският натиск остава много силен, а украинците още чакат така необходимата им помощ, особено от САЩ: Ново оръжие за Украйна от САЩ: Следващите действия на Русия - оценка (ВИДЕО)

"КУПУВАНЕТО НА МЪЛЧАНИЕ Е ИЗБОРНА ИЗМАМА": ПРОКУРАТУРАТА С УДАР СРЕЩУ ТРЪМП

Купуването на мълчание е чиста изборна измама в случая на Доналд Тръмп. Това заяви един от прокурорите по делото "пари срещу мълчание" срещу бившия американски президент.

TIME: В УПАДЪК ЛИ Е АМЕРИКА?

Дали "Американският век" – периодът на американско господство в икономиката и военните дела – наистина е към края си? На страниците на списание Time Джоузеф Най, професор и неолиберал, се застъпва за Съединените щати. Той счита, че американците, които започнаха да управляват половината свят през 1945 г., могат да бъдат унищожени само чрез самобичуване. Actualno.com публикува анализа му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com