Най-важните новини за деня: 23 ноември 2023 г.

5759
Най-важните новини за деня: 23 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 ноември 2023 г.

ИМА СИГНАЛ, ЧЕ ПОЛИЦАИ СА ЗАПЛАШИЛИ ДЕЙСТВАЩ МИНИСТЪР, ОБЯВИ ДЕНКОВ (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков обяви, че е научил за изпратен сигнал от сдружение "БОЕЦ" към прокуратурата за полицаи, които са "демонстрирали симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в кабинета". 

"ЗА ДА ИМА НЕЗАВИСИМОСТ": ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР ПОИСКА ПРОКУРАТУРАТА ДА РАЗСЛЕДВА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ

Многократно съм участвал в протести и винаги гледаме един и същи сценарии. Чакаме да ескалира напрежението, разпръсква се тълпата в малките улички и там започват неправомерни действия. Има превишаване на правомощията на отделни служители на МВР и е нужно обстойно разследване от прокуратурата, за да има гаранция за независимост. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в ефира на Нова телевизия относно полицейското насилие по време на протеста на футболни фенове срещу ръководството на БФС.

ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ НАД ФЕНОВЕТЕ ПРИЛИЧА НА БОЯ ПОД КОЛОНИТЕ ОТ 2020: ПРОФ. НИКОЛАЙ РАДУЛОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Полицейското насилие над феновете на 16 ноември прилича на боя под колоните на Министерския съвет от 2020 година. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ проф. Николай Радулов, експерт и преподавател по национална сигурност в НБУ, бивш депутат от ИТН и главен секретар на МВР по времето на Иван Костов.

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ ОПРОВЕРГА МВР ЗА РАЗРЕШЕНИЕТО НА КЪРВАВИЯ ПРОТЕСТ

Кметът на София Васил Терзиев категорично отхвърли обвиненията на директора на СДВР и вътрешния министър, че Столична община не е представила своевременна информация до полицията за разрешаването на протеста футболни фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, който се превърна в погром.

ОСМАН ОКТАЙ: НЯМА ДА ИМА НОВА СЪДЕБНА СИСТЕМА - ЗАДКУЛИСИЕТО ВОДИ БИТКА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ (ВИДЕО)

"Предупредил съм факторите в сектора на промяната да очакват, че няма да има никаква конституционна промяна и ще се обезсмисли тяхната саможертва в името на Конституцията, дори да приемат Пеевски като част от управлението им". Това заяви в Студио Actualno дългогодишният зам.-председател на ДПС Осман Октай, който прогнозира, че до ротация между Николай Денков и Мария Габриел няма да се стигне.

НОВИЯТ РЕКТОР НА СУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ": ИЗБОР КАТО ЗА БФС ИЛИ ИЗЛИШНИ СЪМНЕНИЯ?

Когато става въпрос за ръководна длъжност, винаги има спорове кой печели – особено в България. В това отношение не се отличава особено и изборът за нов ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той беше спечелен от културолога и историк проф. Георги Вълчев: Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет (СНИМКИ)

"ТРЕНД": МЕСТНИЯТ ВОТ Е БИЛ НЕЧЕСТЕН ЗА БЛИЗО 50% ОТ БЪЛГАРИТЕ

Оценката на отминалите местни избори показва високо недоверие към изборния процес. 47% от пълнолетните българи са на мнение, че вотът не е бил честен. Само 19% определят изминалите избори като честни, като този дял е по-висок сред електората на ПП-ДБ и ГЕРБ.

ВАЖНИ НОВИНИ ОТ ЕС: ПРЕДЛОЖЕНИЕ КАК ЕДНА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ ДА НЕ МОЖЕ ДА БЛОКИРА ЗАКОНИ (ВИДЕО)

Евродепутатите представиха предложения за съществена промяна в Европейския съюз след Конференцията за бъдещето на Европа и в контекста на безпрецедентни предизвикателства и множество кризи.

ЕВРОПЕЙСКАТА НЕФТОХИМИЧЕСКА ИНДУСТРИЯ Е В СМЪРТНА АГОНИЯ

Последният път, когато европейските нефтохимически заводи преработваха толкова малко от любимите си суровини, шведската Abba беше най-популярната група на континента, а падането на Сайгон отбеляза края на войната във Виетнам. Беше 1975 г. Европа по това време все още ближеше раните си след първата петролна криза. Измина почти половин век и станахме свидетели на смъртта на тази индустрия.

ВЛАДИСЛАВ ПАНЕВ НАМЕКНА ЗА ПРОДАЖБА НА "ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ"

Изтичането на дерогацията е свързана с евентуална сделка за продажба на Лукойл. Това заяви депутатът от ПГ "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев. Според него не би трябвало депутати да се месят в сделки между частни субекти.

ОСМАН ОКТАЙ РАЗКРИ ЛЮБОПИТЕН РАЗГОВОР МЕЖДУ ПУТИН И РУМЕН РАДЕВ (ВИДЕО)

Руският диктатор Владимир Путин продължава да си иска от България 700 милиона евро по линия на "Южен поток", който така и не се реализира. Това казва дългогодишният зам.-председател на ДПС Осман Октай, който в Студио Actualno разкри интересен разговор между президента на Руската федерация и българския държавен глава Румен Радев.

ЗАСЕГА УКРАЙНА Е ДАЛЕЧ ОТ ВЛИЗАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Изглежда, че безизходицата в боевете по дължината на над хиляда километра фронтова линия в Донбас не помага на Украйна. Чуваме, че обещаната от Запада помощ не пристига или пристига в малки количества и твърде късно. Володимир Зеленски може и да не е съгласен с главнокомандващия ген. Валери Залужни, който говори за задънена улица, но загубата на доверие в победата на Украйна расте.

НОВИ ДАННИ ЗА ЧУДОВИЩНИТЕ РУСКИ ЖЕРТВИ ПРИ АВДЕЕВКА (ВИДЕО)

20:1 – такова е съотношението на руските спрямо украинските жертви при Авдеевка според твърдение на политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Рьопке коментира темата, като изрично посочва, че данните му идват от украински офицер, който е коментирал, че съотношението е "дори по-добро, отколкото при Бахмут". Въпреки това обаче, пак според разказа на украинския военен, руснаците не се спират и на руското военно командване изобщо не му пука за живота на руските войници – имат достатъчно пушечно месо, хвърлят го и ще го хвърлят, е мнението на украинския офицер.

НЕ СМЕ ВИ МОЛИЛИ ДА УЧИТЕ, А ДА РАЖДАТЕ - РУСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ С АБСУРДИ СРЕЩУ ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА

"Не сме ви молили да учите, а да раждате". Това гласи един от коментарите на депутати и общественици, които с лъжи и абсурдни призиви се опитват да увеличат раждаемостта в Русия.

НЕОЧАКВАНО: ПРИМИРИЕТО МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И "ХАМАС" СЕ ОТЛАГА ДО ПЕТЪК

Сраженията между Израел и "Хамас" в Газа няма да спрат "преди петък". Това заяви израелски служител пред АФП, след като сделката за освобождаване на заложници също беше отложена с един ден.

ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ: В ОЧАКВАНЕ НА ПРИМИРИЕТО И РАЗМЯНАТА НА ПЛЕННИЦИ (ВИДЕО)

Примирието между Израел и Хамас ще започне в петък в 7 сутринта местно време. Очаква се утре да бъдат освободени и първите 13 цивилни заложници от предвидените 50 души, които трябва да се завърнат по домовете в следващите четири дни- Палестинските затворници също ще бъдат освобождавани на вълни.

ВОЙНАТА НА ИЗРАЕЛ В ИВИЦАТА ГАЗА ЩЕ СТРУВА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ, 1/3 СА ОТ САЩ

Счетоводната сметка за войната между Израел и "Хамас" вече показва милиарди долари - близо два месеца след началото на бойните действия, подпалени от нахлуването на екстремистите на израелска територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com