Войната в Израел: В очакване на примирието и размяната на пленници (ВИДЕО)

3753
Войната в Израел: В очакване на примирието и размяната на пленници (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Примирието между Израел и Хамас ще започне в петък в 7 сутринта местно време. Очаква се утре да бъдат освободени и първите 13 цивилни заложници от предвидените 50 души, които трябва да се завърнат по домовете в следващите четири дни- Палестинските затворници също ще бъдат освобождавани на вълни.

Кои ще са първите освободени?

При първото освобождаване на заложниците на Хамас, задържани в Газа, планирано за петък следобед местно време, 13 жени и деца ще бъдат освободени, обяви говорител на външното министерство на Катар Маджед Ал-Ансари. Той не можа да предостави подробности кои са заложниците, нито пък подробности за маршрута, по който биха могли да поемат поради съображения за безопасност. Въпреки това се очаква много от първите 50 заложници да излязат през Египет. Президентът на САЩ Джо Байдън изрази надежда, че държаното в плен от Хамас 3-годишно американско момиченце да бъде сред освободените.

Още: Ето какво е забавило началото на примирието в Газа

Израелското правителство каза, че техните семейства и семействата на заложниците, които няма да бъдат освободени, вече са били уведомени. Ал-Ансари разкри още, че заложниците от едни и същи семейства ще бъдат освободени заедно в първата група.

Междувременно израелски служител каза на CNN, че общо 39 палестински затворници ще бъдат освободени в петък като част от сделката. Те ще бъдат от два затвора – Деймън и Мегидо, и двата югоизточно от Хайфа, като ще бъдат откарани в затвора Офер, южно от Рамала в окупирания Западен бряг, за последни проверки от Червения кръст. Предвижда се освободените затворници да са жени и юноши до 18-годишна възраст, но за момента няма оповестен списък с имената на онези, които се очаква да бъдат освободени.

Още: Войната на Израел в Ивицата Газа ще струва десетки милиарди, 1/3 са от САЩ

Моментът на пускането им също не е ясен, но израелски служител каза, че затворниците няма да бъдат освободени, докато заложниците от Газа не са си у дома.

"Боевете ще продължат с пълна сила след паузата"

Министърът на отбраната на Израел обеща да продължи битката след краткото примирие. Йоав Галант заяви, че очаква поне още два месеца война. „Това ще бъде кратка пауза. Когато паузата приключи, боевете ще продължат с пълна сила и ще създадат натиск, който ще позволи връщането на още повече заложници“, каза Галант по време на посещение на израелските войски в четвъртък.

Израелските войски ще останат на позиции в Ивицата Газа по време на паузата в бойните действия, заяви говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари. Споразумението за временно прекратяване на огъня в ивицата Газа ще влезе в сила в 07:00 ч. местно време на 24 ноември. 

"От момента, в който започне прекратяването на огъня, нашите сили ще бъдат на линията на прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Искам да подчертая - вътре в Ивицата Газа. Те ще се движат по тези граници, които са предвидени и договорени като част от споразумението", заяви Даниел Хагари по време на вечерен брифинг.

Според говорителя на ЦАХАЛ паузата в боевете в ивицата Газа ще бъде използвана за планиране на следващите етапи на сухопътната операция. "Превземането на северната част на Ивицата Газа е първият етап от една дълга война и ние се подготвяме за следващия. Гледаме към бъдещето. През следващите дни ще се съсредоточим върху планирането и финализирането на подготовката за следващите етапи на войната", добави той.

Още: Ирански министър отиде при "Хизбула", Дейвид Камерън посети израелски кибуц (ВИДЕО)

В потвърждение на това дойде и нова серия тежки бомбардировки срещу обекти в Газа в четвъртък. Израелските военновъздушни сили съобщиха, че са нанесли удари по около 300 цели в Ивицата Газа през изминалото денонощие. Тези цели включват командни центрове, тунели, оръжейни складове, обекти за производство на оръжия и позиции, откъдето терористите изстрелват противотанкови ракети. Имало е и удар с дрон по група на „Хамас“, движеща се срещу израелските сили, съобщиха от армията. Друга атака с безпилотен самолет е ударила клетка на „Хамас“.

Още: Звезда от филма "Писък" бе отстранена от продукцията заради позицията ѝ за войната в Израел

Изтребители на израелските военновъздушни сили, ръководени от разузнаването на страната, са неутрализирали Амар Абу Джалала, командир на военноморските сили на Хамас в Хан Юнис, съобщиха от ЦАХАЛ. Според информацията, Амар Абу Джалала е бил старши оперативен агент във военноморските сили на Хамас и е участвал в ръководенето на няколко терористични атаки по море, осуетени от Тел Авив.

Израелската армия също така обяви, че е арестувала директора на най-голямата болница в Газа, Ал-Шифа, по обвинения, че е служила като команден център на Хамас. Групата и болничните служители отричат ​​това обвинение.

Израелците показаха иззети оръжия и тунели, пуснаха и видео как екстремистите са държали в лечебното заведение двама заложници. Освен това обявиха, че са открили двама мъртви пленници там. Междувременно започна евакуация от лечебното заведение, включително на десетки недоносени бебета, които вече са в Египет.

Размяна на удари с Хизбула

Не стихва напрежението и по границата с Ливан. Въоръжената групировка Хизбула изстреля 48 ракети по щаба на израелска пехотна част във военната база Ейн Зейтим по-рано в четвъртък. В изявление от Хизбула обявиха, че са били изстреляни и управляеми ракети по израелски танкове Merkava, разположени близо до израелския град Щула.

Израелските отбранителни сили потвърдиха, че са "прехванали редица ракети" и по-късно потвърдиха, че са използвали хеликоптери и изтребители, за да ударят по инфраструктурата на Хизбула и ракетните площадки в Ливан.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Пак дрон: Рафинерия на "Газпром" пуши, депо на "Лукойл" също е ударено (ВИДЕО)

Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com