Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет (СНИМКИ)

5780
Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет (СНИМКИ)
Снимка: Алма матер ТВ

Културологът и историк проф. д-р Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", научи Actualno.com минути след края на провелите се избори. 

Кандидатът на Философския факултет на Алма матер стана 57-ият ректор на най-старото висше учебно заведение у нас.

Още: Студентите на СУ организират дебат между кандидатите за ректор на Алма матер (СНИМКА)

По време на Общото събрание на университета четиримата кандидати за поста проф. Николай Витанов (Физически факултет), проф. Климент Найденов (Геолого-географски факултет), проф. Георги Вълчев (Философски факултет) и проф. Милен Замфиров (Факултета по науки за образованието и изкуствата) влязоха в надпревара за гласовете на общо 400 делегати на университета. От тях 60 души е квотата на студентите, която също взе участие по време на разискванията.

След проведените избори се стигна до балотаж между проф. Вълчев и проф. Витанов, които бяха спечелени от историкът със 198 гласа срещу 152 гласа за кандидатът на Физическия факултет. При първото гласуване пък проф. Вълчев получи 125 гласа, а проф. Витанов - 95. Оспорвана бе и битката за самият балотаж, тъй като отново на първия тур проф. Замфиров получи 79 гласа, а проф. Найденов - 64.

Кой е новият ректор?

Кандидатурата на проф. д-р Георги Вълчев бе издигната от Факултетния съвет на Философския факултет. Той е зам.-ректор по учебната дейност с ресор докторантите и продължаващото обучение. Бил е ръководител на катедра "История и теория на културата" и научен секретар на катедрата "История и теория на културата". Ръководител е на магистърската програма "Мениджмънт и социализация на културното наследство". Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на СУ от 2019 г.

По време на представянето на програмата си за развитие на университета пред академичната общност Вълчев посочи, че сред приоритетите му са изработването на нова система за финансиране на висшето образование, увеличаване броя на студентите и намаляване на отпадащите учащи. Новият ректор е на мнение, че университетът трябва да привлече повече чуждестранни студенти чрез разработване на програми на английски език.

Досегашният ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи официалния ключ на СУ на новоизбрания ректор и се обърна към наследника си: "Пожелавам му да е здрав, да има мъдрост, железни нерви и да използва този ключ, за да отключва врати, а не да ги заключва".

"Благодаря за доверието и подкрепата, защото да представляваш най-старото, най-авторитетното висше училище - университетът на България, действително е чест и отговорност. Мога да Ви уверя, че ще отдам всичките си сили, за да вървим напред и разбира се, да кажа, че редовно ще си взимам хапчета срещу старческа деменция", каза пред делегатите на Общото събрание проф. д-р Георги Вълчев, който е 57-ият ректор на СУ.

Пред журналисти новоизбраният ректор каза, че приоритетите му са много, но ще се започне с най-важното - с работа по проблемите, които са свързани с финансовото състояние на университета, с текущите проблеми.

Още: Политологът Атанас Радев е новият председател на Националния младежки форум (СНИМКИ)

"Университетът е огромен и е един сложен механизъм и ежедневието ни поглъща изцяло. Вероятно една от важните задачи ще е да направя среща с факултетите, да подберем екип от заместник-ректори, който да подпомага цялостната дейност, защото един ректор представлява университета, но без добър екип не би могъл да свърши много работа", каза проф. Вълчев, цитиран от БТА.

С избора си проф. Вълчев наследява вече бившият ръководител на Алма матер проф. Анастас Герджиков, който оглави университета през 2015 г. и завърши своя втори мандат начело.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com