Най-важното за деня, 11 януари 2023 г.

4333
Най-важното за деня, 11 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 януари.

ХРИСТО ИВАНОВ ПИТА ПАРТИИТЕ МОГАТ ЛИ ДА СВЪРШАТ ПЕТ НЕЩА ЗАЕДНО БЕЗ ДА СЕ ХАРЕСВАТ (ВИДЕО)

Не става дума за подкрепи, а можем ли да свършим пет неща заедно без да се харесваме, без да се разбираме. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента за възможностите на третия мандат, който президентът все още не е решил на кого ще връчи. До мандат № 3 се стигна след като правителството, предложено с първия мандат на ГЕРБ не бе подкрепено, а "Продължаваме промяната" върнаха втория мандат неизпълнен на президента. 

СПОРЕД ГЕРБ ДЕПУТАТ ОТ ДБ Е ЗАМЕСЕН СЪС ЗАПОДОЗРЯН В ТЕРОРИЗЪМ БРИТАНЕЦ

Парламентарната група на ГЕРБ поиска закрито изслушване на вътрешния министър Иван Демерджиев и шефовете на службите по повод открития у нас, издирван за тероризъм от Великобритания, Давид Бодил.

ХРИСТО ИВАНОВ: НЯМА ДАННИ АЛБЕНА СИМЕОНОВА ДА Е БИЛА ВЕРБУВАНА ОТ ИЗДИРВАНИЯ БРИТАНЕЦ (ВИДЕО)

"Това, което се чу от това закрито изслушване е, че няма данни тя да е знаела, че лицето е заподозряно за някаква престъпна дейност. Няма данни за опити тя да бъде вербувана", обясни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев на закрито заседание, в което той даде информация по казуса със задържания у нас британец, издирван с червена бюлетина от Интерпол.

КУНЧЕВ КАЗА, ЧЕ СЕ ОКАЗВА НАТИСК ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

Няма определена математическа граница на заболеваемост, за която да се каже в кой регион ще има грипна епидемия и в кой няма да има. Всяка година ставаме свидетели на едно желание и административен натиск върху РЗИ да обявява грипна епидемия. Има родители, които го желаят това нещо, но ние компромис няма да направим. Там, където няма условия, грипна епидемия няма да се обявява.

НАПУК НА АВСТРИЯ И НИДЕРЛАНДИЯ: ДОБРИЧ ПРЕДЛАГА "МАЛЪК ШЕНГЕН" МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

С декларация от Общинския съвет на град Добрич предлагат на парламентите на България и Румъния да започнат действия за реализиране на т. нар. "малък Шенген". Те искат двете съседни държави да инициират законодателна промяна за двустранно отваряне на границата и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния. Предложението е одобрено с единодушие от всичките 29 съветници в местния парламент.

ПРИГОЖИН ВНУШАВА, ЧЕ СОЛЕДАР Е ПРЕВЗЕТ. УКРАИНЦИТЕ ГО ОПРОВЕРГАВАТ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Кой контролира Соледар – най-важната точка на север от Бахмут, която, ако бъде превзета от руснаците, ще им позволи ефективно да обкръжат Бахмут и да го пречупят? Информационната война относно ситуацията в Соледар вече се разгаря така, както горят кървавите боеве в самия град

РУСКОТО ВОЕННО МИНИСТЕРСТВО ОТРЕЧЕ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ПРИГОЖИН ЗА ПРЕВЗЕМАНЕТО НА СОЛЕДАР

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че боевете за Соледар в Донецка област продължават. С това руското ведомство опроверга по-ранното съобщение на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, че градът е превзет от руските сили. 

В САЩ ВЕЧЕ СЕ ЧУДЯТ: КЪМ КАКВО СЕ СТРЕМИМ В УКРАЙНА?

 

Украйна не е в центъра на интересите на САЩ и желанието на американския народ да й помогне отслабва, пише Майкъл Брендън Дохърти в американското издание National Review. Ястребите омаловажават финансовите разходи и не говорят за дългосрочния ангажимент, който Западът ще трябва да поеме, но всъщност опасностите от този конфликт са много по-сериозни.

ЕРДОГАН ВЕЧЕ ПРАЩА НА УКРАЙНА ОРЪЖИЯ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА РУСКИ ТАНКОВЕ

 

В края на миналата година Турция е започнала да изпраща на Украйна касетъчни бомби, разработени от САЩ, след като месеци наред Киев молеше администрацията на Джо Байдън за тези боеприпаси. Това съобщава Foreign Policy, позовавайки се на настоящи и бивши американски и европейски служители, запознати с решението на Анкара.

ТУРСКА ПРОГНОЗА: ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ВОДИ ВОЙНА С УКРАИНСКИТЕ ОЛИГАРСИ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

След като Русия започна инвазията в Донбас на 24 февруари миналата година, Украйна навлезе в период на политическа несигурност. Всъщност Украйна съществува политически днес благодарение на опита на административно управление, наследен от Съветския съюз. Това пише Ерхан Алтипармак за турското издание dikGAZETE. Алтипармак е кореспондент на турската медия, с ресор "Русия и Кавказ".

НЕЩО МНОГО ДРАМАТИЧНО СЕ СЛУЧИ В РУСИЯ

 

Преди време написах книга със заглавие "Русия: една история на страна без история". В началото ѝ зададох въпроса: Има ли Русия история? Стигнах до извода, че няма. Тя стои отстрани на историята и гледа на съседните (европейски) страни, в които историята протича, със смес от недоумение, завист и презрение.

КАКВО НИ ДАВА ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ И КАК ЩЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТА НИ? (ВИДЕО)

 

Срещаме се с още един млад и успял българин в Студио Actualno в търсене на отговор на въпроса: Има ли българска мечта? Ще успеят ли младите да са успешни в България? Той се казва Венцислав Луканов - IT предприемач с фокус насочен към виртуална реалност, добавена реалност, а това може да се окаже новата реалност. За да се ориентират, хората, които са скептични и са с разбирането, че тази тема касае само малък сегмент от човечеството, ето малко цифри: Гейминг индустрията генерира за 2021 г. 195 млрд. долара, а се очаква да генерира 224 млрд. през 2023 г. Технологиите, които се развиват в гейминг индустрията обаче излизат отвъд нея и имат положително въздействие и в други сфери от живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 6 май 2024 г.

Отиде си председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева

"Голямото пътуване": Адски задръствания при магистрала "Струма"

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com