Ердоган вече праща на Украйна оръжия за унищожаване на руски танкове

14596
Ердоган вече праща на Украйна оръжия за унищожаване на руски танкове
Снимка: Kremlin.ru

В края на миналата година Турция е започнала да изпраща на Украйна касетъчни бомби, разработени от САЩ, след като месеци наред Киев молеше администрацията на Джо Байдън за тези боеприпаси. Това съобщава Foreign Policy, позовавайки се на настоящи и бивши американски и европейски служители, запознати с решението на Анкара.

Официално украинците отрекоха информацията. Същото стори по-късно и турският посланик в Украйна.

Ново турско оръжие: Наземен робот, стрелящ с ракети (ВИДЕО)

Турската военна индустрия демонстрира за пореден път, че напредва с бързи крачки. Този път турска компания демонстрира успешно възможно...

Но ако е вярно, Украйна получава мощно оръжие за унищожаване на руски танкове и убиване на войници на бойното поле, обаче бомбите биха могли да отнемат живота и на украински цивилни граждани.

Турция, която е член на НАТО, е започнала да изпраща първите партиди от т.нар. подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение през ноември 2022 г. Те са от епохата на Студената война по силата на споразумение за съвместно производство със САЩ. Оръжията са предназначени да унищожават танкове, като се взривяват на по-малки "субмуниции", които могат да останат на бойното поле в продължение на години, ако не се взривят веднага. Всеки изстрел разпръсква около 88 бомбички. Съгласно американското законодателство на САЩ им е забранено да ги изнасят поради високия процент на грешки.

Снимка: Getty Images

Този ход, който Турция се опитваше да премълчи в продължение на месеци, също така подчертава, че Анкара играе на високи обороти по време на целия конфликт - подкрепя Украйна с въоръжени безпилотни самолети Bayraktar TB2, които помогнаха да се прекъсне настъплението на Русия към Киев, и играе ролята на дипломатически посредник за зърнената сделка. Същевременно купува руски оръжия за своята армия и разгневява НАТО. Продължава и икономическото си сътрудничество с Русия, основно в сферата на енергетиката. Президентът Реджеп Ердоган и Путин се договориха за газов хъб в Турция.

В България има много боеприпаси, за да победим - ще ги получим ли? Намек от защитник на Бахмут (ВИДЕО)

Знам място в България, където има достатъчно боеприпаси и муниции. Знаете обаче кой е там – една сексоложка. Така че ще има доста...

ОЩЕ: Турция подкрепи визията на Зеленски за мир в Украйна

Все още не е ясно дали турските оръжия "земя-земя" са били използвани в бойни действия.

"След като САЩ отказаха (на Украйна) достъп до касетъчни боеприпаси, Турция беше единственото място, откъдето те можеха да ги получат", заявява един от анонимните източници на Foreign Policy. "Това само показва как дори и Турция да се присламчва към Русия в някои отношения, тя се превърна в наистина важен поддръжник на Украйна във военно отношение".

Нито посолството на Турция във Вашингтон, нито украинското министерство на отбраната са отговорили на молбата на изданието за коментар. Но след излизането на статията, Анкара отрече информацията в нея.

Въпреки че Анкара не разкрива информация за количествата касетъчни боеприпаси в запасите си, базираната в турската столица Корпорация за механична и химическа промишленост в миналото е произвеждала артилерийски снаряд с голям обсег, който може да се изстрелва от 155-милиметрови оръдия със самоунищожаващи се касетъчни подбоеприпаси, както и подобни снаряди, които са лицензирани от САЩ. Друг голям турски производител на оръжие - Roketsan, някога е произвеждал ракети TRK-122 за 122-милиметрови артилерийски системи, които също разпръскват касетъчни подбоеприпаси. В миналото Словакия, Чили и САЩ са предавали касетъчни боеприпаси на Турция.

Нови оръжия за Украйна: Системи за сваляне на дронове, модерен БТР и най-скорострелната гаубица в света (ВИДЕО)

Западната военна помощ за Украйна продължава да идва с пълна сила. След като вече е ясно дори откъде ще бъдат доставяни бронираните маш...

Страната пое ангажименти пред международната общност за разоръжаване и обяви, че няма да използва касетъчни боеприпаси. В писмо, изпратено до президента на базираната в Женева международна организация Конвенция за касетъчните боеприпаси през октомври 2021 г., Турция настоява, че не е използвала, произвеждала, внасяла или прехвърляла такива боеприпаси от 2005 г. насам. Тогава е въведена конвенцията. Анкара казва още, че не възнамерява да го прави в бъдеще.

Според плановете, представени от украинските военни съветници, касетъчните бомби ще се използват срещу руски военни цели, потвърдени от дронове, и ще се почистват от екипи за невзривени боеприпаси след изстрелването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com