Най-важното за деня, 16 март 2023 г.

3612
Най-важното за деня, 16 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 март.

РОСИЦА ВЕЛКОВА ОТРЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОЙЕРВЕРК: НЕ СМЕ ФАЛИРАЛИ, НО МОЖЕ ДА ФАЛИРАМЕ

Не целим да изпращаме послания към политическите партии. Така служебният финансов министър Росица Велкова-Желева отговори на директен въпрос дали с изтеклия вчера подписан от нея проект се предупреждават партиите или има директно предупреждение за скорошна бюджетна и дългова криза.

ИКОНОМИСТИ КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ НЯМА РИСК ЗА ВАЛУТНИЯ КУРС И ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА

Такива изказвания са опасни и безотговорни. Няма риск за валутния курс и фалит на държавата. Това може да доведе до спекулации на финансовите пазари. И финансовият министър го знае. Съмнително е защо го прави. Това заяви икономистът Георги Вулджев в ефира на Нова телевизия относно вчерашния доклад на Министерството на финансите. ОЩЕ: За да има пари за пенсии и държавни заплати: Ще има промени по данъците

ВАЛУТНИЯТ БОРД Е ВИНАГИ ЗАСТРАШЕН ПРИ НЕРАЗУМНА ФИСКАЛНА ПОЛИТИКА: МИХАИЛ КРЪСТЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

"Бордът не е застрашен дотолкова, доколкото не е застрашен днес и сега. Бордът винаги е бил застрашен, ние живеем в една илюзия, че бордът е ненакърним. Бордът винаги е застрашен при неразумна фискална политика и при трупане на високи дефицити". Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" журналистът и икономист Михаил Кръстев по повод доклада на Министерството на финансите, огласен на 15 март т.г., в който се вещае фалит на държавата, ако не се вземат конкретни мерки.

"ВРЕДИТЕЛИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ": ОТКРИТ Е СПИСЪК НА МАГИСТРАТИ, ОБЕКТ НА ЗАПЛАХИ

Заплахи срещу следователи, прокурори и съдии. Разбита е организирана престъпна група, а в дома на един от обвиняемите е открит списък с имена на магистрати. Това съобщиха от прокуратурата на извънреден брифинг, на който присъства и главния прокурор Иван Гешев.

„ТРЕНД“: ПП-ДБ С ПРЕДНИНА ОТ 0.9% ПРЕД ОСНОВНИЯ СИ ОПОНЕНТ ГЕРБ-СДС

В първата седмица на предизборната кампания, паритетът между първите две формации се запазва. За коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ биха гласували 26.5% от избирателите, като това е преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС. Партията на Бойко Биросв получава подкрепата на 25.6%.

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ: ПРЕДИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ РАЗГОВАРЯХА, ДНЕС СЕ МРАЗЯТ (ВИДЕО)

"NEXT.BG Книга за реформатори, ястреби и щъркели". Това е четвъртата книга на Николай Василев, който участва в две правителства от името на НДСВ като вицепремиер и министър на икономиката (2001 – 2003 г.) и вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003 – 2005 г.) в кабинета на Симеон Сакскобургготски, и като министър на държавната администрация и административната реформа в кабинета на Сергей Станишев (2005 – 2009 г.). През юли 2021 г. е номиниран за министър-председател от Слави Трифонов и партия "Има такъв народ", но правителството не получава подкрепа.

БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-НИСКАТА ОЧАКВАНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА В ЕС СРЕД РОДЕНИТЕ ПРЕЗ 2021 Г.

Очакваната продължителност на живота на хората в страните от Европейския съюз намалява през 2021 г. в сравнение с 2020 и 2019 г., сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

ЛОЙД ОСТИН: УКРАЙНА НЯМА ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ, ТРЯБВА ДА СЕ БЪРЗА С ПРОЛЕТНАТА КОНТРАОФАНЗИВА

Американската армия бърза с военното оборудване и с обучението на украинските сили - действа с бързи темпове преди голяма офанзива срещу Русия, която се очаква до края на пролетта.

ГОЛЯМАТА УКРАИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА: НАДЕЖДИ И СЪМНЕНИЯ

Качеството на въоръжените сили на Украйна е намаляло значително за една година на военни действия поради загубата на много от най-опитните войници. В резултат на това някои силни украински фигури започват да се съмняват в способността на Киев да организира дългоочакваната пролетна офанзива. Това е есенцията на пространен материал на The Washington Post.

ПРИГОЖИН ИЗБУХНА: САБОТИРАТ НИ НА ВСЯКА ЦЕНА ДА НЕ ПРЕВЗЕМЕМ БАХМУТ (ВИДЕО)

Има руски тактически успехи по места, Бахмут ще падне скоро. Бахмут няма да бъде превзет, защото руското военно министерство ограничава нарочно доставката на муниции за ЧВК Вагнер. Руснаците сами не вярват, че могат да обкръжат Бахмут – държим основния път от запад, ако издържим до април, ще почнем да ги изтикваме стабилно назад. Това са противоречащите си послания от различни украински и руски източници за ситуацията по отношение на града-символ на украинската съпротива.

IL FOGLIO: ДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ ПОРЪЧАЛ УБИЙСТВОТО НА ИТАЛИАНСКИЯ ВОЕНЕН МИНИСТЪР

Италианското разузнаване е предупредило правителството за възможно планиране на атентат срещу министъра на отбраната на Италия Гуидо Крозето, зад който може да стои Кремъл.

В СВЕТА НА ПУТИН: КАК РУСИЯ САБОТИРА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОБРОВОЛЦИ (СНИМКИ)

Руски полицаи са отнели автомобилите на пропутински доброволци. За нелепата ситуация разказва в своя телеграм-канал пропутнският военен кореспондент Роман Сапонков.

АНАЛИЗ: ЗАЩО ЩАТСКИЯТ ДОЛАР СЕ ПРЕВЪРНА В РИСКОВА ВАЛУТА

Доларът се оказа под заплаха, пише New York Post. По света се формират коалиции, които ще помогнат за защита срещу санкциите на Съединените американски щати. В резултат на това доларът може да се превърне в обичайна валута и САЩ да загубят способността си да демонстрират своята мощ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...