Лойд Остин: Украйна няма време за губене, трябва да се бърза с пролетната контраофанзива

8687
Лойд Остин: Украйна няма време за губене, трябва да се бърза с пролетната контраофанзива
Снимка: Getty images

Американската армия бърза с военното оборудване и с обучението на украинските сили - действа с бързи темпове преди голяма офанзива срещу Русия, която се очаква до края на пролетта.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази чувство за неотложност в ситуацията след онлайн среща на многонационалната контактна група по отбраната на Украйна, като каза, че "Украйна няма време за губене".

"Трябва да изпълним бързо и изцяло поетите от нас ангажименти", заяви Остин. Това включва предоставяне на бронирана техника и гаранции, че украинските войници ще получат необходимото им обучение, резервните части и поддръжката, от която се нуждаят, за да използват тези нови системи възможно най-скоро, каза още той.

ОЩЕ: Усилва се помощта за Украйна: Равносметка от срещата Рамщайн-10 

С наближаването на пролетта официалните лица на САЩ са все по-загрижени за намаляващите доставки за Украйна на боеприпаси, противовъздушна отбрана, както и на достатъчен брой опитни войници. Москва и Киев продължават да губят войници в битката за югоизточен град (Бахмут), който САЩ не смятат за стратегически важен. Но Пентагона казва, че независимо от използваната от Киев стратегия на бойното поле, САЩ искат украинските войници да разполагат с оръжията, от които се нуждаят, за да продължат да се бият, пише Politico.

Украинските бойци изпитват остър недостиг на основни боеприпаси, включително минохвъргачки и артилерийски снаряди. Според оценки на американски служители над 100 000 украински военни са загинали в продължаващата повече от година война, и сред тях са много от най-опитните войници. Но Олексий Арестович, бившият съветник на Володимир Зеленски, коментира пред Юлия Латинина, че става въпрос за "жертви" - убити и ранени, като 9 от 10 ранени се връщат на фронта т.е. не са тежко ранени.

ОЩЕ: Голямата украинска контраофанзива: Надежди и съмнения

Много от загубите в жива сила се случват в Бахмут, където и двете страни понасят огромни жертви. Разчитайки основно на наемниците от ЧВК "Вагнер", Русия обсажда югоизточния град от девет месеца, превръщайки го в руини. Украинските сили отказаха да се оттеглят, като президентът Володимир Зеленски настоя, че защитата на Бахмут е ключова за защитата и на други източни градове.  

Лойд Остин: САЩ ще продължат да подкрепят Украйна, колкото е необходимо

САЩ ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това написа в Twitter министърът на отбраната на САЩ Лойд Ос...

"Руснаците очевидно искат да продължат напред към границите на Донецк на запад и за да направят това, те трябва да овладеят Бахмут и пътната мрежа, която минава покрай него", казва Дара Масикот, старши политически изследовател в института RAND.

Но Остин наскоро изтъкна пред репортери, че Бахмут има "по-скоро символична, отколкото стратегическа и оперативна стойност". 

Вместо върху Бахмут обаче американците са по-фокусирани върху подготовката на Украйна за голямата пролетна контраофанзива за връщане на територия, която те очакват да започне през май. Стотици западни танкове и бронирани машини, включително за първи път осем бронирани машини, които могат да издигат мостове и да позволяват на войските да пресичат реки, са на път към Украйна. САЩ и европейските партньори изпращат и огромни количества боеприпаси и 155-милиметрови снаряди, които Украйна определи като най-спешната си нужда.

Докато официалните лица на САЩ внимават да не изглежда, че казват на Киев как да води войната, лидерите на Пентагона заявиха, че предоставеното оборудване и военнто обучение ще позволят на Украйна да спечели войната - където и когато реши да го направи. 

ОЩЕ: Зверски глад за боеприпаси в Украйна, за месец Русия добави 0,04% към превзетото (ВИДЕО) 

Подоляк: Контраофанзива ще има след два месеца, Бахмут е стратегически успех

Топ съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, каза пред италианския вестник La Stampa, че силите н...

"Увеличеният капацитет ще позволи на украинското ръководство да разработи и изпълни различни варианти в бъдеще, за да постигне целите си и да доведе тази война до успешен край", каза председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили. 

Повече от 600 украинци през февруари завършиха 5-седмична програма за обучение в Германия, която включваше основни умения като стрелба, заедно с медицинско обучение и инструкции за маневри с комбинирани оръжия, с произведени в САЩ бойни машини Bradley и бронетранспортьори Stryker. Тези войници вече са отново на бойното поле, а втора група от стотици военни в момента преминава през обучението. 

Зад затворени врати официални лица на САЩ притискат Киев да пести артилерийските снаряди и да стреля по по-целенасочен начин. Това е особено тревожно в Бахмут, където и двете страни изразходват боеприпаси с бързи темпове.

"Някои в Пентагона смятат, че се изразходват твърде бързо боеприпасите", коментира пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на силите на американската армия в Европа. "Извинете ме, но те са в масирана битка за оцеляването на страната си срещу враг, който има огромни предимства в артилерийските боеприпаси и не се отказва", казва той.

ОЩЕ: Руснаците забуксуваха при Бахмут, Захарова призна за вътрешни противоборства (ВИДЕО) 

САЩ: Очакваме Украйна да предприеме контраофанзива през пролетта

Вашингтон очаква през пролетта Украйна да предприеме контраофанзива срещу Русия. Това обяви американският министър на отбраната Лойд Ос...

Според американските служители, Киев все още не е определил стратегията за контраофанзивата, но има две възможности: да се придвижи на юг през Херсон към Крим или на изток и след това на юг, прекъсвайки руския сухопътен мост. Първият вариант не е реалистичен, казаха официални лица, тъй като Русия се е окопала в отбраната си от източната страна на река Днепър, а Украйна няма жива сила за успешна амфибийна операция. Второто е по-вероятно, според запознати.

Президентът на САЩ Джо Байдън миналия месец изключи възможността за изпращане на изтребители F-16. Но САЩ работят по други начини за укрепване на украинските военновъздушни сили, включително опити за монтиране на усъвършенствани ракети "въздух-въздух" със среден обсег на техните МиГ-29. Ако се окаже успешен опитът за монтиране на AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) на МиГ, това може значително да се увеличи способността на украинските изтребители да унищожават руски ракети, отбелязаха официални лица.

Колкото и бързо Украйна да изчерпва боеприпасите, загубите на Русия в хора и оборудване са още по-сериозни, което принуждава Москва да се обърне към държави като Иран за допълнителни оръжия, смятат американците. "Русия остава изолирана, нейните военни запаси бързо се изчерпват, войниците ѝ са деморализирани, необучени, немотивирани наборници и затворници и тяхното ръководство ги проваля", вярва ген. Мили.

ОЩЕ: ВИДЕО: Избити руски войници, унищожени бронирани машини - руското ежедневие в Украйна 

Публично висши американски служители заявяват, че от Зеленски зависи кога и къде ще започне нова контраофанзива и дали ще остане в Бахмут или ще препозиционира силите си. "Президентът Зеленски води тази битка и той ще отправя призиви кое е важно и кое не", каза Остин. И допълни: "Ние генерираме бойна мощ до степен, до която вярваме, че това ще им предостави възможности да променят динамиката на бойното поле в някакъв момент напред, независимо какъв е той".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка