Най-важното за деня, 16 ноември 2022 г.

3798
Най-важното за деня, 16 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 ноември.

ПРИЗИВ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ: 100% МАШИННО ГЛАСУВАНЕ И РАДИКАЛНА ИЗБОРНА РЕФОРМА (ВИДЕО)

Призив - петиция бе изпратен до ръководството на Народното събрание и до всички депутати. Той е подкрепен от повече от 30 души - университетски преподаватели, юристи, икономисти, лекари, докторанти, IT-предприемачи, журналисти и др. Призивът е с искане за въвеждане на 100% машинно гласуване и радикална изборна реформа. В Студио Actualno гостува един от инициаторите - адв. Петър Славов, депутат от 43-тото Народно събрание.

"МЪКИ И ПРОБЛЕМИ": КАКВО СЛЕДВА ПРИ ВРЪЩАНЕТО НА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА

Какви ще са последиците от връщането на хартиената бюлетина? На този въпрос отговаря Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) със свое становище, изпратено до правната комисия на Народното събрание, след като на първо четене с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС вече беше върнато смесеното гласуване - с машина и с хартиена бюлетина.

ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА - СЦЕНАРИЯТ НА ЗАДКУЛИСИЕТО. ГОВОРИ ОСМАН ОКТАЙ (ВИДЕО)

"Критикува парламентаризма, атакува партиите, но повтаря колко е загрижен парламентът да е успешен и да излъчи правителството." Това е една от основите на рецептата как да бъде "приготвена" президентската република според Осман Октай.

НИНОВА КЪМ РАДЕВ: ВРЕМЕТО, КОЕТО ДАДОХТЕ ЗА КОНСУЛТАЦИИ, Е ЗАГУБЕНО

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Сериозни разговори не се водят, а първата политическа сила демонстрирала непоследователност в посланията", категорична беше тя в началото на коннсултациите при президента Румен Радев.

С 482 МЛН. ЛВ. НЕДОВЗЕТ ПРИХОД: "ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ" ЗАБРАВИ ДА ПОДАДЕ ГОДИШЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ

Недовзет приход до началото на ноември от 482 млн. лв. формира "Топлофикация София". 330,4 млн. от него е за регулаторния период 2021-2022 г., а почти 151,9 млн. лв. – след компенсация към 31-ви октомври тази година, става ясно от съобщение на дружеството. Минусът се калкулира заради значително по-високите цени на природния газ спрямо заложената прогноза в ценовото решение на КЕВР.

ФИНЛАНДИЯ ОСЪДИ "ГАЗПРОМ" ЗА СПРЕНИЯ ГАЗ. БЪЛГАРИЯ – КОГА?

Финландският газов оператор Gasum спечели дело срещу "Газпром" заради искането на руската страна доставяният газ да се плаща в рубли, на основание на което Русия спря кранчето за Финландия. Това стана ясно от съобщение на сайта на финландската компания.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ СВИКВА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТТА, СЛЕД КАТО НАТО ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ЗА ПОЛША

Веднага ще бъде свикан Съвета по сигурността към Министерския съвет след консултациите с партньорите на България от НАТО и ЕС. Това съобщи премиерът Гълъб Донев преди днесшното заседание на Министерския съвет по повод падналата ракета в Полша, която уби двама души.

ДИМО ГЯУРОВ: НЯМА НУЖДА ОТ ПРИКАЗКИ ОТ ТИПА „НАТО ВЛИЗА ВЪВ ВОЙНАТА“

Няма доказателства, че става дума за умишлено нападение над територията на Полша. Няма основание дори за прилагане на член 4 от договора с НАТО. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред bTV за падналите руски ракети в Полша.

БАЙДЪН ЗА ВЗРИВА В ПОЛША: МАЛКО ВЕРОЯТНО Е РАКЕТАТА ДА Е БИЛА ИЗСТРЕЛЯНА ОТ РУСИЯ

 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви след среща със съюзници, че те ще подкрепят Полша в проучването на това "какво точно се е случило" при ракетния удар, който засегна полска територия. Американският президент заяви, че предварителната информация показва, че ракетата вероятно не е била изстреляна "от Русия".

РАКЕТАТА, УБИЛА ХОРА В ПОЛША, ИЗГЛЕЖДА Е ИЗСТРЕЛЯНА ОТ УКРАЙНА В ЗАЩИТА СРЕЩУ РУСКА РАКЕТА - ДАННИ ОТ САЩ

Американски официални източници съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила в Полша, е била изстреляна от украинската армия с цел защита срещу руска ракета. Това предаде Асошиейтед прес, като американската агенция е цитирана от редица други световни агенции. Става въпрос за трима души от американската администрация, които обаче са говорили при условие да не се споменават имената им.

НАТО: НЯМА ДАННИ ЗА ЦЕЛЕНАСОЧЕНА АТАКА СРЕЩУ ПОЛША, НО РУСИЯ НОСИ ПЪЛНАТА ОТГОВОРНОСТ

Няма индикации за „целенасочена атака“ срещу Полша, няма данни и че Русия планира военна офанзива срещу съюзниците от НАТО. Само че Москва носи „пълната отговорност“ за инцидента от вторник, при който ракета руско производство падна в село Пшеводов (Пшеводув) и доведе до смъртта на двама души. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"ЦАР БОМБА": НАЙ-МОЩНОТО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ПУТИН (ВИДЕО)

 

Целият свят е затаил дъх от страх, че руският президент Владимир Путин може да предизвика ядрена война. На границата с Украйна е най-опасното оръжие за масово унищожение – ядрените бомби, способни да унищожат целия живот и да превърнат планетата ни в пламтяща огнена топка, пише "Ал Джазира" в свой анализ по темата.

НЕКАДЪРНО РУСКО КОМАНДВАНЕ ДОВЕЛО ДО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ ПРИ ПАВЛОВКА - ГОВОРИ ПОЛЕВИ КОМАНДИР

 

Руското военно командване е игнорирало първоначалните планове и конкретната ситуация при село Павловка и затова руската атака срещу населеното място, което е отправна точка за атака срещу Вухледар (Угледар) се е превърнала в кървава баня за руската армия. Това твърди в канала си в Телеграм бившият вътрешен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР) и полеви командир на милициите на ДНР Александър Ходаковски.

АЛИАНСЪТ САЩ-ЕС: ПООТДЕЛНО ЩЕ ЗАГУБИМ БИТКАТА СРЕЩУ КИТАЙ

 

Дойде време да дадем сигнал на света, че Европа и Съединените щати са солидарни, въпреки че сега това в последно време не е толкова категорично ясно, пише американското издание The National Interest.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com