Най-важното за деня, 17 ноември 2022 г.

3265
Най-важното за деня, 17 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 ноември.

ШЕФЪТ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ЦИК: СЛЕД ПОПРАВКИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ПРИНТЕРИ

След поправките в Изборния кодекс машините за гласуване се превръщат в принтери. В това бе категорична председаелят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева пред bTV.

"ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" НАПУСНА ПЛЕНАРНА ЗАЛА ЗАРАДИ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" напусна пленарна заради скандалните среднощни промени в Изборния кодекс. Припомняме, че с тях членовете на правна комисия от ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиените бюлетини и тотално обезсмислиха машинното гласуване, увеличиха състава на ЦИК и закриха избирателен район "Чужбина".

БОРИСОВ НАРЕДИ НА ДЕПУТАТИТЕ СИ ДА ОТМЕНЯТ СПОРНИТЕ ИЗБОРНИ ПРОМЕНИ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на парламентарната си група да отмени някои от спорните промени в Изборния кодекс, които правната комисия в НС прие на средношно заседание.

АНАЛИЗ: ПОЛША ЩЕ СПЕЧЕЛИ НАЙ-МНОГО ОТ ПОРАЖЕНИЕТО НА РУСИЯ В УКРАЙНА

Намалява напрежението след експлозиите в полско градче на границата с Украйна, при която загинаха двама души. Първоначалните твърдения на полски и световни медии бяха, че това се дължи на руска ракета, след като вчера Москва нанесе най-тежкия си удар от началото на войната. Поляците вече успяха да си представят, че са "истинският необявен победител" в борбата за нов геополитически ред, пише британският The Guardian. Те искат вековната западна ориентация на Европа да рухне. А Украйна и нейната предполагаема победа трябва да им помогне за това.

КРАЙ НА МАЩАБНОТО ТЪРСЕНЕ НА 12-ГОДИШНИЯ САШКО ОТ ДОБРОВОЛЦИ

Рано сутринта днес стана ясно, че се прекратява търсенето на 12-годишния Александър Цветков, който страда от аутизъм и изчезна преди седмица. Това беше обявено от отговорно лице в кратко включване от Перник на Българската национална телевизия.

ЦЕЦКА БАЧКОВА В "ОТГОВОРИТЕ": НЕ МОГА ВЕЧЕ ДА СТОЯ С ИМЕТО СИ ЗАД ПОЛИТИКИТЕ НА ДСБ (ВИДЕО)

През седмицата знакови фигури напуснаха партия "Демократи за силна България" (ДСБ) заради несъгласие с политиката на ръководството. В седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" разговаряме с една от напусналите - Цецка Бачкова, която беше заместник-председател на партията и депутат в 46-ото НС. Тя също така се кандидатира за председател на партията и загуби с минимална преднина от ген. Атанас Атанасов. Поканихме за участие и другата страна – ръководството на ДСБ, но те не отговориха на поканата ни. Готови сме, при тяхно желание, да предоставим право на отговор.

ПРЕДЛАГАМЕ В УЧИЛИЩАТА ДА ИМА ОЦЕНКИ ЗА ВЪЗПИТАНИЕ И ДИСЦИПЛИНА - Д-Р ЮЛИЯН ПЕТРОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Една важна тема сякаш остана встрани от медийното внимание, но не и за Actualno.com, защото засяга възпитанието и формирането на ценности у децата и учениците. Национално проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ показва, че в Закона за предучилищното и училищното образование тази политика не работи, макар че е вписана в стратегията на МОН. В „Отговорите“ разговаряме с председателя на синдиката д-р Юлиян Петров. Ето какво каза той:

ПОСЛАНИКЪТ НА ПОЛША В БЪЛГАРИЯ: НЕ СЕ ГОТВИМ ЗА ВОЙНА, НО КУПУВАМЕ ВОЕННА ТЕХНИКА

Полша не се подготвя за война. Това заяви посланикът на Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански пред bTV за падането на двете ракети в Източна Полша.

ПОЛША РАЗКРИ ПЪРВИТЕ ПОДРОБНОСТИ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ПАДНАЛИТЕ РАКЕТИ

Вече са събрани определени доказателства за попадението на ракетите на територията на Полша, които показват последователността на събитията. Това каза Якуб Кумох, ръководител на Бюрото за международна политика при президента на Полша, в интервю за TVN24, цитирано от Polska Agencja Prasowa.

РУСНАЦИТЕ ПОЗАМЪЛЧАХА КАКВО СТАВА В ДОНБАС, ВЗРИВОВЕ ПРИ РУСКА БАЗА В КРИМ (ВИДЕО)

Руският натиск в Донецка област значително отслабна през вчерашния ден (16 ноември). Това показват както данните от сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, така и данните на един от най-популярните руски телеграм пропагандни канали – "Рибар". В телеграм канала на руското военно министерство пък няма и думичка за развитието на военните действия на фронта – само за масирания руски ракетен обстрел от 15 ноември, както и твърда реторика, че Русия с нищо не е виновна за двамата загинали на полска територия.

ЗЕЛЕНСКИ: С ВОЙНАТА СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ КОРУМПИРАНИТЕ И РУСКОТО ВЛИЯНИЕ (ВИДЕО)

"В Украйна няма корупция, защото сме обединени (в битката) за страната ни. Много корумпирани хора напуснаха Украйна с парите си. Ще направим всичко възможно да си останат там, където са сега". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски.

ПОЛИТОЛОГ: ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ ПУТИН НЕ Е ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ ХИТЛЕР (ВИДЕО)

Отливът от демократите се дължи основно на това, че президентът Байдън прекалено много се фокусира върху външната политика на САЩ. Това каза доц. Искрен Иванов пред Actualno.com относно силната подкрепа на американците към републиканците в междинните избори в САЩ. 

СЪВЕТНИК НА ТРЪМП: ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА НА САЩ ТРЯБВА ДА МОЖЕ ДА СПРЕ РУСИЯ И КИТАЙ

Американската система за противоракетна отбрана (ПРО) не е в състояние да устои на руски и китайски ракети, пише бившият съветник на Доналд Тръмп - Джон Болтън в статия за The Wall Street Journal. САЩ спешно трябва да коригират ситуацията и да укрепят противоракетната отбрана, призова той.

СЪД В ХАГА НАКАЗА С ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ДВАМА РУСНАЦИ И УКРАИНЕЦ ЗА СВАЛЯНЕТО НА ПОЛЕТ MH17

Съд в Хага произнесе тежки присъди срещу трима от четиримата обвиняеми по делото за свалянето над Украйна на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии през 2014 г. Това са руснаците Игор Гиркин (Стрелков) - бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР) и Сергей Дубинский, както и украинският гражданин Леонид Харченко. Бившият руски военен Олег Пулатов е оправдан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com