Най-важното за деня, 23 декември 2022 г.

7531
Най-важното за деня, 23 декември 2022 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 декември.

СИГНАЛ: ЩЕ ПОГЛЕДНАТ ЛИ САЩ КЪМ САНКЦИИ ЗА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ?

Писмо относно спазването на санкциите срещу Русия от конгресмена-републиканец Уорън Дейвидсън, което отива в Министерството на финансите на САЩ и е адресирано до американския финансов министър Джанет Йелън, публикува в своя профил във Фейсбук един от работещите за сайта за разследваща журналистика "Биволъ" Татяна Кристи.

РАДЕВ: НЯМА ДА НАЛАГАМ ВЕТО ВЪРХУ ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА, ВЕЧЕ НЯМА И КАК

Президентът Румен Радев обяви, че няма как да наложи вето върху закона за пращане на оръжие в Украйна, тъй като вече има сключен международен договор и Конституционният съд не може да се произнесе в такъв случай.

БСП И "ВЪЗРАЖДАНЕ" СЪБРАХА ПОДПИСИТЕ - СЕЗИРАТ КС ЗА ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

БСП и "Възраждане" сезират Конституционния съд относно решението на Народното събрание за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на партията на Костадин Костадинов.

ЛЮБОМИР АЛАМАНОВ В "ОТГОВОРИТЕ": ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ Е ГОЛЯМОТО РАЗОЧАРОВАНИЕ НА ГОДИНАТА (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев е голямото разочарование на 2022 година. Това каза в предаването „Отговорите“ Любомир Аламанов, експерт по комуникации и съосновател на Центъра за анализ и кризисни комуникации: „За мен лично разочарованието на годината беше президентът Радев, който успя за една година да се скара с абсолютно всички, които го подкрепяха, успя да се обърне на 180 градуса, успя да промени мнението си, това, което казва, ориентацията, към която иска да заведе страната. Все пак само преди две години той излезе с юмрук срещу, както той ги нарече, „мафия“ и много демократично настроени хора го подкрепиха. След което той просто предаде тези хора. Така че ако трябва да определям разочарование на годината, то за цялата година, от самото ѝ начало, бих определил президента Радев.“

ПАРЛАМЕНТЪТ ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО НА РАДЕВ, ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА ОФИЦИАЛНО СЕ ЗАВРЪЩА

"Хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП за връщане на хартиената бюлетина отхвърли ветото на президента Румен Радев над промените в Изборния кодекс. Това се случи в последния работен ден на парламента преди празници, след като депутатите решиха, че това е приоритет, а на удължаването на държавния бюджет.

ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА СЕ ОКАЗА ПО-ВАЖНА ЗА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ

Повече час депутатите спориха около промени в дневния ред на последния си работен ден за годината. В крайна сметка решение беше и според него излиза, че по-приоритетно за държавата е разглеждането на ветото на президента върху Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, а не удължаването на държавния бюджет.

ДОБРЕВ НЕ ВЯРВА НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА "ЛУКОЙЛ" ЗАРАДИ 12 ГОДИНИ ОПИТ НАЗАД

Ние не вярваме на "Лукойл". Не вярваме и че обещанията към служебния кабинет ще се случат, че ще си преместят бизнеса тук и ще внасят данъци. Нищо не са платили за тази година, както обещаха, както не са плащали и през последните 12 години. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА В "ОТГОВОРИТЕ": 2022-А Е ГОДИНА НА ПОЛИТИЧЕСКОТО БЕЗУМИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

"Според мен бихме могли да наречем 2022-а „политическо безумие“. Това каза в предаването „Отговорите“ политологът доц. Татяна Буруджиева. Според нея „нямаме много политика, имаме много емоция. Но нямаме много рационалност, имаме някакви странни схеми, по които се движат политиците и институциите и които все повече ги отдалечават от гражданите“.

„ОТГОВОРИТЕ“: С ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА, ЛЮБОМИР КЮЧУКОВ И ЛЮБОМИР АЛАМАНОВ (ВИДЕО)

В последното за годината седмично обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“ на Actualno.com. правим обзор на 2022-а. Каква беше годината във вътрешнополитически план – отговорите търсим с политолога доц. Татяна Буруджиева. Международният анализ на отминаващата година правим с дипломата Любомир Кючуков. Можем ли да кажем, че 2022-а е година на пропагандата? Разговаряме с експерта по комуникации Любомир Аламанов.

ЕС ЗАМРАЗИ ВСИЧКИ 22 МЛРД. ЕВРО ПО КОХЕЗИОННИТЕ ФОНДОВЕ НА УНГАРИЯ - ИСКА РЕФОРМИ

Европейската комисия прие споразумение за партньорство с Унгария, което включва подробна пътна карта за справяне с прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки, предотвратяването, разкриването и отстраняването на корупцията, измамите и конфликтите на интереси в Будапеща. Документът е тясно свързан с Плана за възстановяване и устойчивост и процеса на определяне на условията за върховенство на правото.

РУСИЯ ПАК УВЪРТА И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЗДАВА ОПАСНОСТ ЗА ЯДРЕН ИНЦИДЕНТ С АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ

Засега няма разбирателство за създаване на демилитаризирана зона при най-голямата европейска АЕЦ – Запорожие. Това стана ясно след визитата в Русия на директора на МААЕ Рафаел Гроси.

"ЕДИН ДЕН ЩЕ УДАРИ РУСКИ ТАНК": КАК БРИТАНСКА ФАБРИКА ПРОИЗВЕЖДА СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА

В град Вашингтон, Североизточна Англия, завод на BAE Systems произвежда артилерийски снаряди за Украйна, пише The Telegraph. Технологичният процес започва от метален блок с размерите на кутия за обувки. Когато бъде подходящо оформено, това парче стомана - на езика на оръжейниците "заготовка" - ще се превърне в 155-милиметров артилерийски снаряд. Един ден той ще може да пробие тавана на руски танк, докато украинците продължават да се бият за освобождаване на родината си.

РУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА УКРЕПВА И РАЗШИРЯВА ВОЕННИТЕ СИ БАЗИ В АРКТИКА

 

Въпреки значителните загуби във войната срещу Украйна, Русия продължава да разширява своите военни бази в Арктическия регион. Това показват нови сателитни изображения, получени от CNN.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Евтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Времето утре - 17 май 2024 г.

Адмирал Ефтимов: Наред с помощта за Украйна, трябва да възстановим запасите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com