Най-важното за деня, 27 март 2023 г.

4981
Най-важното за деня, 27 март 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 март.

ИКОНОМИСТИ: САЙТЪТ ЗА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ Е МНОГО ШУМ ЗА НИЩО И КЬОРФИШЕК

 

Сайтът за цените на храните е направен майсторски, с много добър дизайн, но отвън шегата мярката е много слаба. Много хора нямат умението да посещават сайт и да сверяват цените. Твърде много шум за нещо е този сайт. Това каза пред БНТ Димитър Събев от Института за икономически изследвания.

ОТНЕМАНЕТО НА ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА ПРИ НАРУШЕНИЯ ВЕЧЕ ЩЕ Е МНОГО ПО-ЛЕСНО

 

С обновената наредба за отнемане на повече контролни точки при нарушения на пътя ще бъде много по-лесно недисциплинираните водачи да останат без шофьорски книжки. Това обяви представител на Пътна полиция на брифинг в понеделник.

С НОВИТЕ САНКЦИИ ШОФЬОРИТЕ МОГАТ ДА ОСТАНАТ БЕЗ КНИЖКА ЗА НЯКОЛКО КИЛОМЕТРА

 

Нови по-строги санкции за нарушителите на пътя влизат в сила от 28 март. В текстовете е записано, че при отказ на водача за проверка с дрегер или тест за наркотици, от контролния му талон ще се отнемат вече 15 точки, а не както досега - 12. Повторните нарушения след употреба на алкохол пък ще водят до загуба на 20 точки. Ако шофьорите превишат скоростта с над 50 километра в населено място, ще трябва да се сбогуват с 18 контролни точки. ОЩЕ: Промяна: Нарушенията на пътя вече ще струват повече контролни точки

КАКВО ОБЕЩАВАТ ПАРТИИТЕ ПРЕДИ 2 АПРИЛ В СЕКТОР "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ"?

 

Седмица остава до поредните предсрочни парламентарните избори на 2-ри април, а обещанията на партиите са много и на богато.

КЪМ КОСТАДИНОВ: ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА ИДВА ОТ ВАС - ОБЕЩАВАТЕ ВСИЧКО, ЗАЩОТО Е ЯСНО, ЧЕ НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТЕ

 

Преди две години по това време нито една социологическа агенция не ни даваше нищо. Ние не съществувахме за тях. В последната седмица се появи една, която ни даваше 1%. Ние изкарахме 2.5%. Сега се борим за 2-3 място. Ние мобилизираме нашите избиратели като им казваме, че властта е в техните ръце. И ги караме да вярват, че могат да управляват. Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в ефира на Нова телевизия.

ИВАЙЛО МИРЧЕВ: РАДЕВ НЕ РАЗБИРА ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА, ДАНО РАЗБЕРЕ, ЧЕ АРМИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ МОДЕРНИЗИРА (ВИДЕО)

 

След броени дни са изборите. Парламентът ще е нов, но проблемите ще са същите. Ивайло Мирчев от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" е в Студио Actualno.

ИВАН КОСТОВ: РУМЕН РАДЕВ УЗУРПИРА ВЛАСТ

 

"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна".

ДОРИ УНГАРИЯ Е СРЕД 23-ТЕ ДЪРЖАВИ, ОБЕЩАЛИ БОЕПРИПАСИ НА УКРАЙНА - НЕ И БЪЛГАРИЯ

 

Споразумението на Европейската агенция по отбрана (EDA) за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна вече е подписано от 23 държави. От миналата седмица насам, когато ЕС прие официално плана, са се присъединили пет страни - Италия, Испания, Литва, Полша и Унгария.

ПУТИН МОЖЕ ДА ВОЮВА, ДОКАТО УМРЕ - А ЕЛИТЪТ ОКОЛО НЕГО? (ВИДЕО)

 

Руският президент и издирван от трибунала в Хага за военни престъпления Владимир Путин продължава да не се отказва от максималистичните си цели в Украйна. Той вярва, че ще успее да наложи волята си с времето тоест продължителна война. Затова и е необходима серия от успешни украински контраатаки, която обаче може да не е достатъчна да накара Путин да седне на масата за преговори с реалистична нагласа. Другият вариант е да бъде създадено такова военно статукво в Украйна, че бъдещи руски атаки да не са съществена заплаха за страната и за НАТО. Това коментира в седмичния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД РЕШЕНИЕТО НА ПУТИН ДА РАЗПОЛОЖИ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ В БЕЛАРУС?

 

Владимир Путин планира да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, от територията на която организира част от своята инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Когато руският президент използва думата "ядрен", светът обръща внимание и това изглежда е основната причина, поради която той го казва. Това пише в свой анализ CNN.

КОИ СА ВАРИАНТИТЕ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ НА ЗАМРАЗЕНИТЕ РУСКИ АКТИВИ ВЪВ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УКРАЙНА

 

Европейският съюз разглежда възможността да инвестира замразените активи на руската Централна банка, за да насочи дивидентите за възстановяването на Украйна. Това пише Politico, позовавайки се на документ на Европейската комисия - висшия орган на изпълнителната власт на ЕС. 

АНАЛИЗ СЛЕД СРЕЩАТА НА ПУТИН И ДЗИНПИН: ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ТРЕВОЖИ ЗАПАДЪТ?

 

Руско-китайската среща на върха миналата седмица не беше необичайна сама по себе си. Владимир Путин и Си Дзинпин вече са се срещали много пъти, повече или по-малко официално. Изглежда, че между тях са се установили приятелски и директни отношения - Путин нарече преговорите им на заключителната пресконференция "откровени, открити и другарски".

МОЛДОВА ЗАПОЧВА ОБЩИ ВОЕННИ УЧЕНИЯ СЪС САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Съвместни военни учения на молдовски, румънски, британски и американски войници ще се проведат от 27 март до 7 април, съобщи Министерството на отбраната на Молдова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com