Отнемането на шофьорската книжка при нарушения вече ще е много по-лесно

32699
Отнемането на шофьорската книжка при нарушения вече ще е много по-лесно
Снимка: БГНЕС

С обновената наредба за отнемане на повече контролни точки при нарушения на пътя ще бъде много по-лесно недисциплинираните водачи да останат без шофьорски книжки. Това обяви представител на Пътна полиция на брифинг в понеделник.

Нови, по-строги санкции за нарушителите на пътя влизат в сила от утре, 28 март. В текстовете е записано, че при отказ на водача за проверка с дрегер или тест за наркотици от контролния му талон ще се отнемат вече 15 точки, а не както досега - 12. Повторните нарушения след употреба на алкохол пък ще водят до загуба на 20 точки. Ако шофьорите превишат скоростта с над 50 км/ч в населено място, ще трябва да се сбогуват с 18 контролни точки. ОЩЕ: Промяна: Нарушенията на пътя вече ще струват повече контролни точки

С новите промени възможностите за лишаване от право на управление на МПС на водачи значително се повишават. Акцентира се върху нарушенията неосигуряване на предимство на превозни средства и пешеходци, превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, използване на телефон при шофиране и др.

Например за нови водачи, придобили свидетелство за управление на МПС преди по-малко от 2 г., ако в рамките на 1 г. доуснат превишение на скоростта в населено място два пъти, автоматично остават без свидетелство.

Когато се изчерпат всички контролни точки, свидетелството за правоуправление се отнема и трябва да се мине нов тест за книжка. "Ето колко лесно ще е да останеш без свидетелство, ако нарушаваш правилата", обявиха от МВР.

Контролни точки се отнемат само със съставяне на акт. Няма как водачите да не знаят колко контролни точки им остават, допълни представителят на Пътна полиция. Общо точките остават 39 в нормалните случаи, а за младите шофьори с под 2 г. опит зад волана те са 26.

"Предвижда се и завишаване на глобите. По отношение на скоростта те не са никак ниски. За превишаване с над 50 км/ч в населено място глобата започва от 700 лева, при повторно нарушение се удвоява до 1400 лева и 3 месеца лишаване от шофиране, а за млад водач с повторно нарушение минималната глоба скача на 2100 лева и той остава без свидетелство", обявиха от МВР.

Относно мерките, които ще се предприемат срещу корупционния риск, от полицията заявиха: "Институция, която да се бори повече с корупцията, отколкото МВР, няма в страната ни. Мерките и сега са достатъчно завишени, така че няма необходимост от нови. Има видеонаблюдение, има сигнали. Няма случай за подкуп, който да ни е известен и ние да не сме опитали да работим по него, да го докажем".

Наредбата е подзаконов акт, издадена е от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Утре влиза в сила, като вече е обнародвана в „Държавен вестник“.

"Тази наредба обхваща недопустимите нарушения, които според нас не трябва да се случват на пътя. След отнемане на свидетелството се намесват други институции – ИА „Автомобилна администрация“ и др. Ако сте недисциплиниран водач, ще ви вземем книжката", обявиха от МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com