Най-важното за деня, 28 февруари 2023 г.

3898
Най-важното за деня, 28 февруари 2023 г.
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 февруари.

ЕВРОДЕПУТАТИ: РЕШЕНИЕТО ЗА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ НЕ НАРУШАВА ПРАВОТО НА ЕС

"Не можем да кажем от Брюксел колко висока да бъде минималната работна заплата в България. Искаме от всяка държава членка да оцени дали МРЗ е адекватна - или да е 60% от брутната медианна заплата, или 50% от брутната средна заплата". По този начин евродепутатът Ахнес Йонхериус (СиД, Нидерландия) отговори на въпрос на Actualno.com дали решението на Народното събрание от 10 февруари нарушава правото на ЕС, както твърдят работодателските организации.

РАЗПОРЕДБА: СРАВНЯВАТ ЦЕНИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА ЗАРАДИ НЕЛОЯЛНИ ПРАКТИКИ

Ще хващаме нелоялните търговци чрез сравнение на цените у нас и зад граница. Това става ясно от разпоредба на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Търговски представители на България зад граница ще събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти. Сред тях са брашно, олио, ориз, боб, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца, месо и др.

КИРИЛ ПЕТКОВ Е СИГУРЕН, ЧЕ ПП-ДБ ЩЕ СА ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА С НАД 121 ДЕПУТАТИ

Вярвам и съм абсолютно сигурен, че ще бъдем първа политическа сила и ще имаме над 121 депутата. Имаме много изчистена и ясна програма и политики насочени към хората. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

ИВАН ШИШКОВ: МНОГО ОТ ПЪТИЩАТА В СТРАНАТА ПРОПАДАТ, СЕЗИРАЛИ СМЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА

Европейската прокуратура е изискала от МРРБ цялата документация по образуваната проверка на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

СЕВЕРНАТА ТАНГЕНТА НА СОФИЯ: ЕДНА ТРЕТА ОТ АСФАЛТА ЛИПСВА

Една трета от заложения по проект асфалт за Северната скоростна тангента на София липсва. Това установи служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков, който днес направи проверка на трасето.

"ЗА ЗЕМЯТА": ТЕЦ-ОВЕ, СВЪРЗВАНИ С КОВАЧКИ, СА СКРИЛИ 2 МЛН. ТОНА CO2 И СА СИ СПЕСТИЛИ МИЛИОНИ

Пет централи, свързани с Христо Ковачки, са спестили най-малко 74,6 млн. евро за пет години, като в докладите си умишлено са занижавали данните за изхвърляни в атмосферата парникови газове. Така са скрили общо близо 2 млн. тона въглероден диоксид.

НАУКАТА ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ? (ВИДЕО)

В последните седмици чуваме все повече новини свързани със земетресения. Знаете ли защо се случват? Защо някои са по-силни и разрушителни, а други не толкова? Могат ли да се предвиждат?

МАСИРАНА АТАКА С ДРОНОВЕ В РУСИЯ (ВИДЕО)

През последното денонощие дронове  атакуваха различни обекти в пет региона на Русия. В Туапсе бе поразена нефтена база, а в Санкт Петербург бе затворено въздушното пространство.

РУСКАТА АРМИЯ СЕ ДЪРЖИ ТАКТИЧЕСКИ КАТО ЧВК ВАГНЕР (ВИДЕО)

Руската армия е променила драстично тактическото си поведение на бойното поле в Украйна и тя повече прилича на тактиката на ЧВК Вагнер. Такива данни идват от украинския фронт, след като за пореден път беше пленен руски полеви документ – наръчник за провеждане на щурмови операции.

ЗАПАДЪТ НЕ СТИГА: УКРАЙНА СЕ НУЖДА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА, ЗА ДА ПОБЕДИ

Украйна привлече подкрепата на Запада във военния конфликт с Русия, но за да се гарантира победата, ще са необходими и развиващите се страни. Киев трябва да се обърне към "глобалния юг" с молба да помогне на украинската армия. Според публикация на Bloomberg, Зеленски следва да установи контакти с Африка и Азия. Отбелязва се, че това няма да е лесно, тъй като „глобалният Юг“ активно си сътрудничи с Русия.

АНАЛИЗ: АКО САЩ СЕ ЗАДОВОЛЯТ С ПО-МАЛКО ОТ РАЗГРОМ НА ПУТИН, ПРОБЛЕМЪТ ОСТАВА

Героичната съпротива на Украйна срещу първата година от пълномащабното нахлуване на Русия в страната и руските поражения продължават да изумяват света, но изходът от войната остава под въпрос. Украйна постигна забележителни успехи през 2022 г. чрез интелигентно оперативно планиране, ефективно използване на широкомащабната западна подкрепа и трайната воля на украинския народ. Украйна спря първоначалната инвазия на Русия, проведе няколко успешни контраофанзиви и нанесе опустошителни загуби на руската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 6 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com