"За Земята": ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки, са скрили 2 млн. тона CO2 и са си спестили милиони

10184
"За Земята": ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки, са скрили 2 млн. тона CO2 и са си спестили милиони
Снимка: Министерски съвет

Пет централи, свързани с Христо Ковачки, са спестили най-малко 74,6 млн. евро за пет години, като в докладите си умишлено са занижавали данните за изхвърляни в атмосферата парникови газове. Така са скрили общо близо 2 млн. тона въглероден диоксид.

Всичко това се е случвало, изглежда, с институционален чадър над топлофикациите и ТЕЦ-овете, свързани с консултанта. Те са давали различни данни на различните институции и това не е било забелязано, установи в свой доклад сдружение „За Земята“ – независима неправителствена организация, работеща в сътрудничество с екологични организации.

Нови наказателни постановления за замърсяване са наложени на ТЕЦ "Брикел"

Проверките, извършени от регионалната екоинспекция (РИОСВ) на ТЕЦ "Брикел", Стара Загора бяха извършени на 15 и 16 октомври т.г. Резулт...

„За Земята“ назовават и конкретните централи в експертния си доклад „Скритата картина на замърсяването с въглероден диоксид: как несъответствия в данните облагодетелстват топлоелектроцентралите от кръга „Ковачки“. Става въпрос за „Топлофикация – Перник“, „Топлофикация – Сливен“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“ АД.

Припомняме, че в понеделник (27 февруари) ДАНС и ГДБОП влязоха в офисите на редица енергийни и топлофикационни дружества в 11 града в страната. Акцията е под надзора на Европейската прокуратура, която официално заговори за търговията с парникови газове. Компанията, която има за задача да отчита вредните газове от въглищните централи, умишлено е занижавала стойностите и това е довело до щети за милиони у нас и на европейско ниво.

Анализът на „За Земята“ обхваща годините между 2017 и 2021 г., като се позовава на публично достъпни данни за използваните количества горива, емисионните фактори и емисиите на парникови газове на инсталациите. И така става ясно, че в докладите за парникови газове, подавани към Изпълнителната агенция по околна среда, централите посочват редуцирани количества ползвани горива и въглероден диоксид (CO2), което намалява разходите им за въглеродни квоти. Това е задължително условие за работа на замърсяващи производства като ТЕЦ-овете на въглища. Тоест – тези спестени 74,6 млн. лв. е трябвало да отидат за купуване на квоти, покриващи това замърсяване.

В данните към Държавната комисия по водно и енергийно регулиране, от които зависи определянето на цената на електроенергията, присъства значително по-голямо количество горива.

Друг начин за „намаляване“ на емисиите е чрез докладване на емисионни фактори, които са прекалено ниски в сравнение с други площадки в България, както и в сравнение с признатите международни фактори за този вид гориво. Има случаи на докладвани данни за горива и топлопроизводство с коефициент на полезна дейност на инсталациите по-висок от 100%. Това е технически неосъществимо и също води до докладване на по-ниски емисии от реалните.

Съдът окончателно: ТЕЦ Брикел не може да бъде спрян, отделно да се реши замърсява ли

Заповедта (№ РД-08-115/29.07.2022 г.) на РИОСВ Стара Загора с предварително изпълнение за спиране на ТЕЦ "Брикел" няма да остане в сила...

Например, ако се приеме за вярно докладвано от „Топлофикация – Сливен“ ЕАД използвано количество биомаса за целите на годишния доклад по околна среда през 2021 г., ще се окаже, че КПД на котлите е 337%.

„Попитахме компетентните институции дали са установени пропуски в докладите на тези централи и те ни информираха, че са наложени епизодични глоби за изгаряне на неразрешени горива в порядъка на няколко хиляди лева. Предвид резултатите на изследването, направено въз основа на информацията, проверена от тези институции, това говори за много тежка форма на бездействие.“, коментира адвокат Регина Стоилова.

Спестяването на част от емисиите в подаваните от ТЕЦ-овете данни е невъзможно да се случи без съдействието на фирми-верификатори на емисиите. В случая това са ГРИЙН ЕНД ФЕЪР АД — за докладите до 2018 г. и Джи Ем Ай Верифай ЕООД — от 2018 г. нататък. Следите на истинските собственици на първата компания се губят, тъй като дружеството е регистрирано с акции на приносител, т.е. истинският собственик е неизвестен.

Въпреки това Българската служба по акредитация, която следи за независимостта на фирмите-верификатори, е издала и поддържала в течение на повече от 10 години сертификат за акредитация на дружество с неясен собственик. ГРИЙН ЕНД ФЕЪР престава да бъде верификатор на инсталациите именно в годината, в която сменя вида на регистрацията си – 2019 г. За собствеността на верификационните органи и рекордно ниските емисии се говори и в доклада на „Грийнпийс“-България "Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“."

Централите на въглища, свързани с Ковачки, са известни със системните си нарушения, като превишават или изгарят горива, за които нямат разрешителни – биомаса и RDF. Например в Топлофикация "Сливен" през 2021 г. количеството докладвана биомаса в доклада за парникови газове е 203 пъти по-високо от разрешеното. Централите са санкционирани за това, но „печалбите“ от нарушенията са по-високи, след като централите продължават да системно да нарушават разрешителните си.

ВАС потвърди: Разрешението за експериментално горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ е невалидно

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Административен съд София – град по казуса с експерименталното изгаряне ...

Докато докладът показва значителни несъответствия в отчетените емисии, една от цитираните в него централи - ТЕЦ „Бобов дол“ - дори настоява в публичното пространство, че е тръгнала по пътя на зеления преход и инициира платформата "От кафяво към зелено" (From Brown To Green). Но данните за недекларираните парникови емисии и въглеродни квоти говорят за съвсем различни намерения, пише "За Земята".

ОЩЕ: Шефът на "Топлофикация ВТ" отрече да има нарушения с емисиите парникови газове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com