Най-важното за деня, 28 март 2023 г.

4740
Най-важното за деня, 28 март 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 март.

КАКВО НИ ОБЕЩАВАТ ПАРТИИТЕ В СФЕРАТА НА ИКОНОМИКАТА?

Предизборните обещания на политическите сили в областта на икономиката и доходите, обикновено са доста щедри. Какви са обаче са акцентите в икономическите програми на партиите преди вота на 2 април, който е вече пети предсрочен?

РАШКОВ: АБСУРДНО Е ДА СЕ МИСЛИ, ЧЕ ЩЕ СЕ КОАЛИРАМЕ С ГЕРБ СЛЕД ИЗБОРИТЕ (ВИДЕО)

Абсурдно е да се мисли, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще вземе решение за съвместно правителство с ГЕРБ след изборите. Това мнение изрази в Студио Actualno кандидат-депутатът от коалицията и бивш министър на вътрешните работи от кабинета "Петков" Бойко Рашков.

АСЕН ВАСИЛЕВ: КОЙ НЯМА ДА ПОСМЕЕ ДА ПОДКРЕПИ ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО?

"ГЕРБ, ДПС и БСП можеха да направят кабинет, но правиха партийни сметки за още едни избори, за да може ПП да се провали. ПП не се провали. Ако гражданите ни дадат мандата, съм абсолютно убеден, че ще направим правителство, както предния път. Ще предложим правителство на малцинството". Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев пред "Дневник" и "Капитал".

НИКОЛА СТОЯНОВ: КАМПАНИЯТА ЗА НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НЕ Е НАСОЧЕНА СРЕЩУ ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ

Реалният ефект, който ни се иска, е да има трайно намаление на цените. Намаление на цените може да стане само чрез система от мерки, а не чрез една мярка. Кампанията не е срещу големите търговски вериги. 

ПЕНОВ: НЯМА СЕРИОЗНИ ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ

Сериозни възражения срещу учебните програми няма, дори по редица предмети не се предлагат към момента никакви промени. Най-честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете",  каза министърът на образованието проф. Сашо Пенов по време на дискусия "Образованието - ключ към историческата памет. Родолюбието и просветното общество". Той отбеляза, че учебните програми не може да се променят през две години.

ДЕМЕРДЖИЕВ ЗА БОМБЕНИТЕ ЗАПЛАХИ: СТАВА ВЪПРОС ЗА ХИБРИДНА АТАКА, СВЪРЗАНА С РУСИЯ

Водещата версия за имейлите с бомбени заплахи в училища, е че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това каза пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев.

ДИМИТЪР СТОЯНОВ: ПОДКРЕПЯМЕ УКРАЙНА С ТОВА, С КОЕТО МОЖЕМ

България подкрепя Украйна с това, с което може. Не може да останем без боеприпаси и оръжия. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в ефира на Нова телевизия. 

УКРАИНСКА МЕДИЯ: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ТАЙНО ДА ПРАТИ НА КИЕВ БОЕПРИПАСИ ЗА 190 МЛН. ДОЛАРА

България вероятно ще продаде „стотици хиляди“ боеприпаси на Украйна през посредници. Това пише днес украинското издание Kyiv Independent, като цитира думи на бившия министър на отбраната на страната ни Бойко Ноев от интервюто му за bTV на 27 март.

РУСНАЦИТЕ ТЪРСЯТ УСИЛЕНО ВИНОВНИЦИ ЗА ПРОВАЛИТЕ СИ В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Слуховете в руското информационно пространство "Телеграм", разпространявани и обогатявани от руските военни блогъри - че командващият Източното военно окръжие на Руската федерация генерал Рустам Мурадов е освободен, показват ясна тенденция на търсене на отговорност за направленията на фронта в Украйна, където руснаците видимо търпят жестоки поражения.

POLITICO: ПУТИН БЛЪФИРА С ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ В БЕЛАРУС, ЗА ДА ОТВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО ОТ БОЙНИТЕ НЕУСПЕХИ

Според трима високопоставени служители, информирани за дискусиите след последната заплаха от страна на Москва, американските и европейските официални лица смятат, че Владимир Путин не възнамерява скоро да разположи ядрени оръжия в Беларус.

ГЛАС ОТ САЩ: ИМАМЕ ИНТЕРЕС ВОЙНАТА В УКРАЙНА ДА ПРИКЛЮЧИ

Продължаването на конфликта в Украйна е неизгодно за САЩ, счита автор на The Project Syndicate. Негативните последици за Вашингтон включват нарастващите цени на енергията, увеличената помощ за Украйна и зависимостта на Русия от Китай.

30% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ АУТ ОТ НАТО, 1/4 НЕ БИХА ЗАЩИТИЛИ НАПАДНАТ СЪЮЗНИК

Малко повече от половината българи биха искали страната им да защити свой съюзник от НАТО в случай на нападение срещу него. Това показва проучване на Алианса в 30-те държави членки, плюс кандидатите Швеция и Финландия, проведено през ноември 2022 г. То бе публикувано в сайта на НАТО в края на март 2023 г.

"АМНЕСТИ": ВСЕКИ ВТОРИ ЖУРНАЛИСТ В БЪЛГАРИЯ Е БИЛ ПОДЛОЖЕН НА НАТИСК ПРЕЗ 2022 Г.

В България има влошаване на ситуацията с човешките права, а в медийната среда се наблюдават постоянни заплахи, тормоз и неправомерни съдебни дела от държавни служители и бизнесмени. Това са изводите в годишния доклад на международната неправителствена организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“.

ФИНАЛНО В ЕС: СТОП НА ПРОДАЖБАТА НА КОЛИ С ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ ОТ 2035 Г.

Страните от Европейския съюз одобриха окончателно исторически закон за прекратяване на продажбите на нови автомобили, отделящи емисии на въглероден диоксид (CO2), от 2035 г. До решението се стигна във вторник, след като Германия получи изключение за автомобили, задвижвани с е-горива.

"ВЪРНАХМЕ СЕ В 90-ТЕ ГОДИНИ": БУМ НА ЖИЛИЩНИТЕ КРАЖБИ ВЪВ ВАРШАВА

Варшава е залята от вълна от кражби и взломове, пише полското издание Gazeta Wyborcza. Ситуацията е подобна на 90-те години, но сега чужденци все по-често се появяват в полицейските доклади. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com