Какво ни обещават партиите в сферата на икономиката?

4216
Какво ни обещават партиите в сферата на икономиката?
Снимка: iStock

Предизборните обещания на политическите сили в областта на икономиката и доходите, обикновено са доста щедри. Какви са обаче са акцентите в икономическите програми на партиите преди вота на 2 април, който е вече пети предсрочен?

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ)

Коалицията обещава минимална заплата от 910 лв. през 2024 г., както и увеличение на пенсиите. Обединението не планира вдигане на данъците.

В програмата на ПП-ДБ са заложени инвестиции от 50 млрд. лв. поравно както в Северна, така и в Южна България. Според демократичното обединение, до момента не се инвестира равномерно в страната.

В сферата енергетика ПП-ДБ планира възстановяване на ПАВЕЦ "Чаира", инвестиции във ВЕИ мощности, както и облекчаване на процедурите за инсталиране на фотоволтаици за собствени нужди. Коалицията планира запазването на "Марица Изток", но при спазване на екологичните изисквания.

ОЩЕ: Разбихме най-уникалната си енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира

От коалицията си поставят за цел намаляване на цените на храните с поне 15%. Според тях това е постижимо, ако се скъсят веригите за доставки и се заложи на българското производство.

Еврозоната и възприемането на еврото като основна валута, след като сега българският лев е свързан неразривно с нея чрез валутния борд, остава основна цел.

ГЕРБ-СДС

Тази коалиция предвижда средната работна заплата след един мандат да достигне 1400 евро. Двете партии се обявяват за запазване на настоящата данъчна политика

Като приоритети са посочени членството в еврозоната и ОИСР.

Предвижда се възможност за набиране на капитали и инвестиции чрез Българската фондова борса (БФБ).

ГЕРБ-СДС искат улесняване на административния режим за нови ВЕИ- мощности и продължаване на програмата за саниране на сгради.

От коалицията ще работят за премахване на 50% от административната и регулаторна тежест

България твърдо най-бедна в ЕС, вече е далеч и от предпоследния

БСП

От БСП ще настояват за преизчисляване на всички пенсии, както и увеличаване на помощите за деца и размера на майчинството

Социалистите искат предвидимост и устойчивост на данъчно-осигурителната система, чрез прилагане на диференцирана ДДС ставка - т.е., плоският данък да отиде в историята, което е отдавна заявена цел на Столетницата.

Ще се търси възможност за увеличаване на подкрепата за за малките и средни предприятия.

Акцент в програмата на БСП е и развитието на индустриалните зони.

Левицата!

От новата коалиция ще работят за изравняване на минималната заплата с издръжката на живот в страната, която достигна 1351 лв.

Акцент е преизчисляването и увеличаването на всички пенсии.

Подкрепа на бизнеса за чрез програми за подкрепа на стартъпи, иновативни компании, “зелена“ индустрия, малък и семеен бизнес.

Въвеждане на задължение на публичните администрации да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в рамките на 30 дни.

Коалицията настоява за приемане на Закон за гражданската несъстоятелност и изграждане на мрежи от центрове за съвети на лица, изпаднали в дългово робство.

Интересен факт е, че пред БНТ Мая Манолова обясни как приоритет за коалицията е не просто да се бори с инфлацията при храните, като със закон се урегулират надценките (таван), но да се налага още таван на банковите такси, както и по отношение на телекомите.

Други

ЕБВР с песимистична прогноза за българската икономика. Вижте причините

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) коригира в низходяща посока прогнозата си за България за тази година до 1% (спря...

Интересното е, че в икономическата програма на партия "Възраждане" не се акцентира официално на запазването на българския лев, но партията подкрепя референдум за това - дотук с идеята да пазим лева до 2043 година. Защо дотогава, а не например завинаги: "Причината да сме избрали тази година е ясна и икономическа. В България в следващите поне 20 години няма да бъдем готови за влизане в Еврозоната“, смята говорителят на инициативния комитет Деян Николов, който е и организационен секретар на структурата на "Възраждане" в София. 

ОЩЕ: Левът беше самостоятелен, но дойде Виденовата зима: За предимствата на еврото говори Евгений Кънев (ВИДЕО)

Иначе в програмата на "Възраждане" впечатление прави желанието да се възстановяват малкия и среден бизнес "чрез ефективни финансови стимули" (не са дадени конкретни примери за стимули), да се изгради система от данъчни, административни и други мерки за стимулиране на малки и средни предприятия и смеен бизнес, стимули (не са дадени конкретни примери какви) за българи-емигранти да се върнат в България и да почнат бизнес, инвестиции в стартиращи компании, преференциално данъчно облагане, да се орежат бюджетните разходи за административни цели, да се повиши ефективността от управлението на държавния ресурс, в частност – на държавното имущество (също няма примери с конкретни модели).

От ДПС са много лаконични - стабилни бизнес среда, овладяна инфлация, компенсация за засегнати от кризата отсрасли (коя точно криза?), европари "за вашите проекти" и "повишаване на стойността на бизнес активите" при въвеждане на еврото. Не са дадени конкретни примери какви са точно плановете да бъде постигнато всичко това.

* Подборът на конкретните формации е направен спрямо резултатите от най-актуалното към този момент социологическо проучване - на "Тренд", като са избрани политически сили с прогнозна подкрепа от над 1%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика