Димитър Стоянов: Подкрепяме Украйна с това, с което можем

2090
Димитър Стоянов: Подкрепяме Украйна с това, с което можем
Снимка: БГНЕС

България подкрепя Украйна с това, с което може. Не може да останем без боеприпаси и оръжия. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в ефира на Нова телевизия. 

"Лъжа е, че ще бъдат изпращани наши военни в Украйна. Няма такова решение. Изпращаме военни на територията на ЕС. Министерският съвет не е вземал такова решение и не разбирам защо се тиражира тази лъжа", заяви той. 

Военният министър беше категоричен, че няма и не може да има такова секретно решение. Няма и натиск за вземането на такова решение. „Играе се със страха на хората. Целта е да се повиши резултата на дадени партии на предстоящите избори“, заяви той.

Димитър Стоянов: България не подготвя допълнителна военна помощ за Украйна

България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-тех...

Стоянов беше категоричен, че България следва общата политика на ЕС. „Решението е да се предоставят 155 мм снаряди на Украйна. България няма такива складови наличности и няма как да ги предоставим на Украйна. Няма как да се включим в това решение. Производството на тези снаряди ще отнеме повече от година. Нямаме складова наличност и това е причината ние да кажем, че не може да участваме в това решение. ВМЗ Сопот няма способности да произвежда този тип снаряди“, обясни министърът на отбраната.

„България не може и не трябва да спира подкрепата на други държави за Украйна. Затова подкрепяме общата политика, но не можем да изпратим нещо, което нямаме. Не считам, че водим различна политика от тази на ЕС и НАТО. Има решение на Народното събрание за изпращаме на оръжие на Украйна и го изпълняваме“, заяви той.

„Няма как да намаля количеството на боеприпаси в нашите складове и да намаля запасите на армията. Дали сме това, което е било в повече. Това, което е под нормативното няма как да го дадем. Полша имат 30 самолета МиГ-29, но дават 4. Те имат 48 F-16. Това е огромната разлика между тях и нас“, аргументира се той.

Попитан с колко самолета пазим въздушното си пространство той отговори, че тази информация е секретна, но добави, че се пази с толкова, с колкото трябва. Министърът беше категоричен, че се лети безопасно, въпреки че не получаваме поддръжка на машините от Русия.

България не се ангажира с нова военна помощ за Украйна, обявиха от служебното правителство

България има интерес от повишаване на капацитета на своята отбранителна индустрия и приветства подкрепата на Европейския съюз в тази на...

На въпрос възможно ли е България да бъде нападната като най-близка НАТО-вска държава, Стоянов отговори, че такива анализи са правени, разработват се нови планове, но не може да каже повече, тъй като и това е секретна информация.

„Не смятам, че има пряка заплаха за България. Не смятам и че ще се използва ядрено оръжие. Това означава край на света“, заяви той.

Неговата прогноза за края на войната е, че тя ще продължи дълго и ще е война на изтощението. „Трудно е да се предскаже какъв ще е изхода“, добави той.

Относно задържането на Владимир Путин, той каза, че едва ли Путин ще дойде в България, за да го задържим. „Обсъждаме нещо, което е хипотетично. Не съм министър на правосъдието“, отговори Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика