Най-важното за деня, 6 април 2023 г.

8138
Най-важното за деня, 6 април 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 6 април.

ДАВАТ ПО 70 ЛВ. ВЕЛИКДЕНСКИ ДОБАВКИ НА ХОРАТА С ПЕНСИИ ПОД ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ

Служебният кабинет обяви, че държавата ще отпусне по 70 лева великденски добавки в подкрепа на пенсионери, чиито пенсии за април са под линията на бедност, т.е. под 504 лв. без добавките.

ПОЛИТОЛОЗИ И СОЦИОЛОЗИ ЧЕРТАЯТ ИЛИ КАБИНЕТ НА МАЛЦИНСТВОТО, ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ

За пети път виждаме как едни партии, които се опитват да извлекат изгода, инкасират максимална загуба. Така разумните хора в коалицията ПП/ДБ трябва да си дадат сметка, че следващият ход, ще доведе до катастрофална загуба за тях. Това заяви пред bTV политологът Румяна Коларова за възможността да се състави правителство в рамките на 49-то Народно събрание. 

ЩЕ УЧАСТВАМ В МЕСТНИЯ ВОТ СЪС СВОЙ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ: ИВАН ХРИСТАНОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Ще участваме в местните избори със свой политически проект. Това каза в „Отговорите със Спасиана Кирилова“, седмичното обзорно предаване на Actualno.comИван Христанов. Той беше заместник-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков, депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) и един от хората, които разкриха аферата „Евролаб“ на ГКПП „Капитан Андреево“. По-късно Христанов напусна ПП по собствено желание, за да направи свой политически проект. Ето какво каза той: „Ще участваме в месните избори и се стараем наистина да имаме възможно най-дълбоко представителство“.

ПРОКУРАТУРАТА ИСКА ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА КУКАТА, ЧЕЧЕНЕЦА И ЕМИЛИ ТРОТИНЕТКАТА

Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, че Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката в съучастие са извършили непристойни действия, повдигнала им е обвинения за хулиганство и ще внесе искания в Районния съд в Пловдив за постоянното им задържане, стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор Веско Ириков по време на съвместен брифинг между полиция и прокуратура. Припомняме, че скандалът се разигра след като тримата публикуваха клип как се гаврят с момче със специални образователни потребности и последва задържането им.  

ПЕНДАРОВСКИ: ОКУПАТОРИТЕ НE ИСКАТ ОТ ОКУПИРАНИТЕ ТОВА, КОЕТО ИСКА БЪЛГАРИЯ ОТ НАС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски определи като “скандално” искането на България да участва в процеса по подготовка на конституционните промени в югозападната ни съседка.

БЪЛГАРИЯ СЪЩО: 49 СТРАНИ В СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ОСЪДИХА РУСИЯ ЗА ДЕПОРТАЦИЯТА НА УКРАИНСКИ ДЕЦА

49 страни и Европейският съюз излязоха със съвместно изявление, осъждащо незаконното депортиране на украински деца в Русия в отговор на неофициално заседание на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от Руската федерация. На него Русия се опита да "изложи реалната ситуация" за извеждането на деца от Украйна, което и предизвика тази реакция.

КАК ПУТИН МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В УКРАЙНА: ТАТЯНА ВАКСБЕРГ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Владимир Путин може да бъде съден задочно от специално създаден трибунал, Международният наказателен съд може да греда делото само в присъствието на обвиняемия. Това каза журналистът от „Свободна Европа“ Татяна Ваксберг в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“.

ПРОВАЛЪТ НА ПУТИН - НОВИТЕ СИМПТОМИ, КОИТО ГО ПОДСКАЗВАТ (ВИДЕО)

Картината на грандиозния провал на издирвания от Международния наказателен съд за отвличане на украински деца като военно престъпление руски диктатор Владимир Путин става все по-ясна и непреодолима на внушенията му. Поредната порция щрихи беше начертана през изминалото денонощие.

АНАЛИЗ: КАКВО НОВО ОКОЛО ГОТВЕНОТО ОТ УКРАЙНА КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ

 

Преживейте бурята, изтощете врага и след това нанесете ответен удар. Това е мантрата на украинските военни от месеци насам, която се повтаря от висши служители на САЩ и НАТО.

ПОЛСКИ ПОЛИТИК ШИКАЛКАВИ: БИХ ВНИМАВАЛ С ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА F-16 В УКРАЙНА

Полша трябва да попълни оръжията, изпратени в Украйна, но не го прави с най-подходящото въоръжение, заявил бившият министър на отбраната на Полша Януш Земке в интервю за радио RMF FM 24. Той уточнил, че Варшава вече е изпратила към Киев около 25% от тежкото си въоръжение.

АНАЛИЗ: САЩ ТРЯБВА ДА ИЗБЕГНЕ ЗАГУБАТА НА ОРЪЖИЯ В УКРАЙНА, КАКТО СТАНА В АФГАНИСТАН

 

След съветско-афганистанската война доставените от американците "Стингъри" "изчезнаха" и се озоваха "в грешните ръце", пише The National Interest. Това не трябва да се повтаря в Украйна. Но доставените там оръжия вече са се появили на „подземните пазари” на Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Продължават протестите заради новото движение по Патриарха

АЕЦ "Козлодуй" не казва при колко от служителите му са открити здравословни проблеми

Прогноза за времето - 20 май 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Земетресение разлюля района на Сливница

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com