Найден Тодоров: Искам Морфов и Василев да си стиснат ръцете

1600
Найден Тодоров: Искам Морфов и Василев да си стиснат ръцете
Снимка: БГНЕС

"Имам желание режисьорът Александър Морфов и директорът на Народния театър Васил Василев да си стиснат ръцете". Това каза в "Неделя 150" по БНР министърът на културата Найден Тодоров. Той уточни, че вече е разговарял с двамата.

Тодоров твърди, че не е добър начинът, по който е уволнен режисьорът, но в същото време няма законови основания да уволни директора на Народния театър.

Ново 20: Морфов не бил уволнен от Народния театър, само понижен

Александър Морфов остава режисьор в Народния театър. Това обяви служебният министър на културата Найден Тодоров. По думите на министър...

"Проблемът в Народния театър не е там, където си мислим. Проблемът е в разделението, което се получава между артистите. Тези хора започнаха да се гледат накриво и започват да не си говорят, а това е много сериозен проблем. Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива нямам. ... От мен се иска да реагирам на нещо, което е неправилно, но не е незаконно. Неправилното не е раздялата между двамата, неправилен е начинът. Актьорите, които защитават Морфов, скочиха и поискаха от мен да накажа директора, въпреки че няма правни основания за това, т.е. говорим за едно желание за линч. Това е нещо, което е обратно на правова държава, към която се стремим", категоричен бе Тодоров.

Аз имам много приятели от различни партии и когато говоря с тях, не се интересуват от коя партия са. През 2013 г. Василев и Кръстева бяха зам-.министри и работеха заедно. Трябва ли да съдим хората за миналото им, ако нямат криминални деяния", смята той. Директорите на държавните културни институции да се отчитат ежегодно как изпълняват концепциите си, предлага Тодоров.  

Скандалът в Народния театър избухна, след като режисьорът Александър Морфов изрази крайното си несъгласие с присъствието на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева в управлението на най-големия театър в страната. В края на миналата година и в началото на тази Морфов надраска вратата на офиса на Кръстева с надписи "Изчезвай" и "Офис на ДПС". Последваха вербални престрелки между директора на театъра Васил Василев и предишния министър на културата Велислав Минеков. Напрежението в театъра се покачи още повече след напускането на знакови имена от екипа. От друга страна актьори от трупата пуснаха подписка в подкрепа на директора. В крайна сметка, на 28 февруари и Велислава Кръстева, и Александър Морфов бяха освободени от Народния театър. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com