X
 
 

Намаленията - само от ден до месец

746 0
Намаленията - само от ден до месец
Снимка: iStock/Guliver
„Намаленията – не по-кратки от ден и не по-дълги от месец“, каза по bTV радио Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Във всяка оферта трябва да се съдържа достоверна информация - това е сред най-важните условия при провеждането на кампаниите за намаления, заяви той. Сред изискванията по закон, при обявяване на намаленията, е 30 дни преди началото на кампанията стоките да са продавани на старата цена. Самото намаление може да продължи най-малко ден и най-много до един месец. „Но – винаги когато е факт – да бъде обявен периодът, за който ще е валидно, за да си направи потребителят сметката в какъв срок ще може да се възползва от по-ниските цени на определени стоки“, допълни председателят на КЗП.

Намалените стоки трябва да бъдат отделени от останалите в обекта, за да могат хората лесно да се ориентират. „Може да се окаже, че големите проценти намаление, изрисувани по витрините, не са съвсем реални не само от гледна точка на самите цени и изчисленията, които могат да не са правилни. Но също така и от гледна точка на това, че отпред пише 60-70-80% намаление, а когато влезете в търговския обект, се оказва, че всъщност реалното намаление за повечето стоки е 20-30%, а някакви единични изключения се продават с такъв голям процент намаление“, каза Маргаритов и припомни, че по такива конкретни случаи Комисията има произнасяния за нелоялна търговска практика.

С какви потребителски права разполагаме в страните от ЕС?

В случай, че сте решили това лято да използвате отпуската си за кратка екскурзия в чужбина, е добре да знаете някои свои основни права ...

Няма законово изискване какъв процент от стоките в обекта трябва да се продават с определена отстъпка, за да може тя да бъде рекламирана от търговеца в брошури и други промоционални материали от кампанията. В никакъв случай обаче потребителите не следва да бъдат заблуждавани относно средната стойност на процента намаление в търговския обект, разясни Маргаритов. 

„Попадали сме и на случаи, за които са налагани санкции за нелоялна търговска практика при т.нар. „намаление в намалението“. Кампанията стартира, минава един месец и след това търговецът решава, че ще намали още тази стока. Изискването на закона обаче категорично е новият процент намаление да бъде сам по себе си и той да отразява спада на цената спрямо досегашната. А някои търговци кумулират стария процент намаление с новия. По този начин Вие си купувате нещо, което до вчера е струвало определени единици, казва Ви се, че е 50% намалението, но то не е толкова, а е да речем 20%, защото 50% е спрямо цената, на която е продавано преди два месеца. Това заблуждава потребителя относно скалата на спадане на тази цена във времето“, категоричен бе Маргаритов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 9-13 декември
ЛЮБОВЕН хороскоп за 9-13 декември

Овен Овните ще имат нужда да бъдат разбрани и да говорят, да споделят, да разсъждават. Хубавата новина, е че половинката ще подходи с разбиране...