НАП: Няма да има удължаване на срока за касовите апарати

4216
НАП: Няма да има удължаване на срока за касовите апарати
Снимка: iStock/Guliver

Срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за управление на продажбите (СУПТО), с изискванията на Наредба Н-18, няма да бъде удължаван.

Това изрично съобщиха от Националната агенция по приходите по повод вчерашния протест на търговци пред финансовото министерство, които настояват за отсрочки и изясняване на все още спорни разпоредби в наредбата.

Крайната дата за смяната на софтуера с такъв, който е одобрен от НАП, е 31 януари, като търговците имат още два месеца - до 31 март 2020 г., да уведомят приходната агенция за използвания от тях софтуер в търговските обекти.

Към момента има над 500 регистрирани софтуери за продажбите и процесът продължава интензивно, отчитат от НАП. Търговци обаче предупреждават, че одобрените програмни продукти не могат да се приложат едно към едно за всяка фирма и се налагат настройки. В същото врече ИТ специалисти трудно може да се намерят, защото софтуерните фирми са затрупани с работа заради Наредба 18.

НАП са провели вчера поредна среща за разясняване на наредбата с представители на Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/. На срещата са били коментирани технически въпроси, които ще бъдат обобщени от БАИТ и предоставени на НАП за отговор. По думите на софтуерни разработчици, част от клиентите отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции, посочват от НАП.

Важни крайни срокове по Наредба 18

31 януари 2020 г.

Онлайн търговците ще издават електронни или хартиени касови бележки

Онлайн търговците ще издават електронни или хартиени касови бележки. Това стана ясно от думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров, цит...

Всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите - независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, трябва да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.

След тази дата производители и разпространители не може да разпространяват софтуер, който не отговаря на изискванията, определени в наредбата.

От 1 февруари 2020 г.

фискалните бонове, издавани от бензиностанции, следва да съдържат и данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

29 февруари 2020 г.

3 млрд. лв загубила държавата заради шмекерии със софтуера в магазините

Милиарди са загубите за бюджета през последните 10 години от манипулиране на софтуера за управление на продажбите в търговските обекти....

Предприятията, които извършват сервизно обслужване и ремонт на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговска дейност (ИАСУТД), привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 29 февруари 2020 г.

31 март 2020 г.

Фирмите, използващи софтуер за управление на продажби, подават информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти.

Фирмите, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до 31 март 2020 г.

Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания в срок до 31 март 2020 г.

Съдът засега не спря наредбата за касовите апарати

Първата инстанция на Върховния административен съд (ВАС), т.е. тричленен състав, не прие да бъде спряна наредбата за касовите апарати. ...

30 април 2020 г.

Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 30 април 2020 г.

31 май 2020 г.

Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, подават информация относно използвания от тях софтуер в търговските обекти до 31 май 2020 г.

Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, подават информацията относно използвания от тях софтуер в срок до 31 май 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com