Не се очаква режим на тока в София

1632
Не се очаква режим на тока в София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Не очакваме да има режим на тока. Нека хората да са спокойни". Това заяви главният оперативен директор на Електроразпределителни мрежи Запад (ЕРМ Запад) Виктор Станчев, запитан от Actualno.com дали мрежата ще издържи, ако масово софиянци преминат на отопление на ток зимата.

ЕРМ Запад осъществява разпределение на електрическа енергия в десет области на Западна България - София-град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца и Видин. Дружеството извършва разпределение на електрическа енергия на територия с площ 40 000 кв. км и с население близо 3 000 000 жители, поддържа и развива 58 000 км мрежа и обслужва над 2 100 000 клиенти.

Станчев е категоричен: "Не очакваме сериозен риск мрежата да започне да аварира и да създадем риск за крайните потребители". Той уточни, че увереността му се базира на направени предварителни проучвания и изчисления за влиянието на войната в Украйна и газовата  криза.

Съкращават отоплителния период в Италия, намаляват и температурите в сградите

Италианското министерство на екологичния преход издаде нов указ за отопление през зимата, съобразен с плана за намаляване потреблението...

"Направихме вътрешно проучване, с което си очертахме зоните, където евентуално очакваме да има повишение на товара в мрежата и сме предприели допълнителни технически мероприятия с цел да минимизираме рискове от евентуални аварийни ситуации", каза той. Станчев поясни, че това, което може да се случи, е претоварване на мрежата в определени части на големите градове, които са газифицирани - от една страна, ако газът спре, от друга страна – ако цената на доставяния газ до крайните потребители е непосилна за тях и съответно те изберат алтернатива с електричество.

По-лошият вариант ще е спирането на топлоподаването и ако трябва и водата хората да я греят с бойлери, които ползват електричество. "Това ще е допълнително натоварване на мрежата, но поне на този етап, не очаквам индикации за това нещо", каза Станчев и посочи, че според данните за този месец, товарите са нормални, няма някакво завишение на товарите в мрежата. Той сподели, че като потребител на Топлофикация - София, продължава да ползва топлата вода, няма допълнителен бойлер и не се ориентира в такава посока. 

Има и друг момент – че не може денонощно тези електроуреди да са включени, тъй като ще повишат значително сметката за електрическа енергия, отбеляза той и добави, че всеки потребител трябва да си направи калкулация кое за неговия бюджет е по-изгодно.

Според изчисленията на дружеството, няма сериозен риск за мрежата. "Направили сме необходимите измервания, предприели сме превантивни мероприятия, заснели сме съоръженията с най-модерните средства, с които разполагаме – термовизионни камери и ултразвукови детектори с цел ако има елементи от мрежата, които има риск да аварират, ние съответно ги подменяме, за да можем да заздравим електрическата свързаност, която е елемент, в който може да възникнат аварийни ситуации", посочи главният оперативен директор  електроразпределителното дружество.

Другият елемент са трансформаторните машини, които на определени места може да бъдат претоварени, но на този етап, няма индикации за такова нещо, добави Станчев. Той отбеляза, че товарите са все още по-ниски от очакваното за сезона, въпреки захлаждането и съобщи, че в определени зони са подменени трансформаторните машини с по-висока мощност.

Виктор Станчев, ЧЕЗ: Работим интензивно по мрежата в цяла Западна България

Г-н Станчев, тази година е по-различна, но зимният сезон скоро ще настъпи. Съумяхте ли да подготвите мрежата за него, могат ли хората д...

Освен това, от началото на октомври започнахме мониторинг - евентуално, ако има индикации за повишаване на товари в определени зони на мрежата, не само в София, а във всички големи градове, където има газификация и хората се ориентират към закупуване на електроуреди, което съответно би довело до повишаване на товара в мрежата, каза още Станчев и подчерта, че такъв мониторинг ще се осъществява постоянно. 

"Паралелно с това, всичките ни допълнителни и аварийни екипи – всичко е в готовност да поеме това предизвикателство", увери той и заяви:"Искам да кажа на хората да са спокойни".

За сигурността на мрежата Станчев изтъкна, че съвсем скоро е тествана: "Първият ни тест беше провеждането на парламентарните избори, при които нямаше никъде сътресения и изборният ден премина абсолютно нормално без сътресения, без проблеми в мрежата".

В момента ЕРМ Запад завършва подготовката на електроразпределителната мрежа в Западна България за есенно-зимния сезон. В допълнение на превантивната поддръжка, дружеството прилага обследване на мрежите средно напрежение по иновативна технология с летателни апарати (дронове), с които се постига прецизен мониторинг на мрежата. Извършени са плановите ремонти на електропроводите, доставящи енергия до трафопостовете, както и ремонти на електроразпределителни мрежи ниско напрежение в урбанизираните територии, доставящи електроенергия до битовите и стопански потребители. Инвестиционната програма на дружеството е около 100 млн. лева за 2022 г., които то влага в подобряване състоянието на мрежата.

Според Виктор Станчев, не се очертава режим на тока. "Дори да има някакви ситуации, имаме готовност да реагираме – подготвени са нашите екипи и с автомобили, и с гориво, с резервни части, с материали са заредени нашите складове, така че хората да не се притесняват и да живеят живота си нормално", добави главният оперативен директор на ЕРМ Запад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com