Не смятам, че Конституционният съд е независим, казва съдия Румен Ненков

25217
Не смятам, че Конституционният съд е независим, казва съдия Румен Ненков
Снимка: БГНЕС

Да, не съм убеден, че Конституционният съд е независим, когато взима решение. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия конституционният съдия Румен Ненков, който коментира решенията на съда относно казуса „Делян Пеевски”. Ненков беше докладчик именно по това дело

Има причини за трегова – Конституционният съд не може да формира мнозинство по случая „Пеевски”. Има цели четири различни мнения, а това е много тревожно. Достойният съд не се сгъва и не прекланя глава пред силните на деня, коментира Ненков.

Законопроектът на Пеевски за офшорките вече е закон

След по-малко от час и без сериозни дебати по темата депутатите приеха на второ четене всички текстове от внесения от Йордан Цонев и ...

"Конституционният съд не трябва да се безконтролна институция, работата му трябва да бъде ясна и публична. Предложих например да въведем принципа на случайното въведение на делата, но това се отхвърли, защото било работа на председателя на Конституционния съд. Отхвърли се също и моето предложение КС да се отчита пред обществото на редовни брифинги, да се разясняват решенията и последствията от тях. В момента в КС има дела, които отлежават с месеци, да не кажа с години – защото няма механизъм за насрочването им. Създава се възможност едно дело да се решава в точно определен момент", смята Ненков.

Той даде и пример с "отлежаващи дела" - искане за тълкуване кога е възможно да има и да няма достъп до правосъдие. А точно забавеното правосъдие е големият проблем на нашата система - забавянето от правосъдие е отказ от правосъдие, напомни конституционният съдия.

Моето поколение изглежда е доста виновно заради действията ни през 90-те години на миналия век. За сегашното поколение се създаде впечатлението, че корупцията е беззаконие, произвол, корупция, насилие – а точно това тя не е. И тази демокрация, която съществува в България, не е демокрация – защото освен всичко друго нашата демокрация създаде условия да си спомняме с носталгия за миналото, а то не беше хич хубаво време, обобщи Ненков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com