Недоволство на гражданите на Велинград за строеж на джамия в центъра на курорта

17193
Недоволство на гражданите на Велинград  за строеж на джамия в центъра на курорта

Продължава откритото недоволство на гражданите на Велинград за строеж на джамия в центъра на курорта, съобщи Агенция Фокус.

Тодор Енев, гл. архитект на община Велинград, каза, че това не е първият опит на Джамийското настоятелство да промени предназначението на този имот, но до сега това не се е случило. Като процедура по Закона за устройството на територията трябва всички преки съседи на имота да са съгласни с промяната, а в момента се оказва, че такова съгласие няма. На всеки около шест месеца Джамийското настоятелство да се опита да прокара това свое искане.

Велинград въстана: Не искаме минарета

В община Велинград е внесена подписка от 765 жители на града, които са се подписали против искането на Джамийското настоятелство парцел...

По повод казуса общо 765 жители на общината се подписаха срещу изграждането на джамията в центъра на курорта, а това е израз на пряката демокрация и на активната позиция на гражданското общество, коментира още Енев.

В подписката се посочва, че изграждането на минаре в центъра на града ще даде негативен облик на курорта, защото хората с мюсюлманското вероизповедание са по-малко от християните. Посочва се, че това противоречи на застрояването в квартала и пречи за изграждането на Велинград като европейски курорт.

Към момента сградата, която е собственост на Джамийското настоятелство, се използва като молитвен дом от изповядващите исляма в града, уточни Енев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com