Неясно защо Борисов е позволил по-високи заплати за директорите на държавни компании

20911
Неясно защо Борисов е позволил по-високи заплати за директорите на държавни компании
Снимка: iStock

Третото правителство на Бойко Борисов е увеличило максимално позволения размер на заплатите в бордовете на държавните фирми през 2020 г. Максималните месечни заплати на директорите на акционерните дружества са увеличени от 7320 на 10 980 лв. на месец или с 50%, а на ООД-та - от 7320 на 9 760 лв. на месец, или ръст от 33%. Увеличението е станало в средата на годината - през май, съобщава в. "Сега".

Припомняме, че в края на миналата седмица служебният образователен министър проф. Николай Денков съобщи за злоупотреби в държавното дружество "Ученически отдих и спорт" ЕАД - фиктивни нощувки за ученици. Изпълнителният директор на предприятието е получавал за първите три месеца на 2021 г. заплата от 10 370 лв. месечно или 17 минимални работни заплати. В същото време дружеството от 2019 г. излиза на загуба, макар през 2020 г. тя да е намалена на 440 000 лв.

Премии и заплати на държавни чиновници – някои са по-високи от тези на Борисов и Радев

Съгласно актуализираните данъчни декларации пред КПКОНПИ, един от най-богатите чиновници в България е Стефан Чайков. Той е член на УС ...

Миналата година третият кабинет на ГЕРБ е приел правилник за прилагане на новия Закон за публичните предприятия, с който са се въвели и нови правила за управление на държавните фирми. Той определя и начина, по който се формират заплатите на началниците в държавните фирми, като размерът им е обвързан с различни показатели - активи на фирмата, брой на служителите, финансови резултати, налични задължения и др. В тази формула няма никаква промяна, но правителството на Борисов е изменило ограниченията за максималния размер на заплатите. Така максималната заплата за директор на държавно АД от 2020 година може да достигне 18-кратния размер на минималната работна заплата вместо действалите дотогава като ограничение 12 МРЗ. При управителите на ООД-тата ограничението е вдигнато от 12 на 16 минимални работни заплати. Ръст има и при заплатите на останалите членове на бордовете на АД-тата извън директорите, но той е по-скромен - таванът при тях се вдига от 5 на 6 минимални работни заплати.

При обявяването на новите правила правителството не е изложило никакви аргументи защо се увеличават таваните, показа проверка в сайта за обществени консултации strategy.bg. Единствено в доклада на тогавашния финансов министър Владислав Горанов пише следното: "Предложени са и някои промени, като осъвременяване на някои от показателите в приложение No 2 (Показатели и критерии за определяне на балната оценка в публичните предприятия), както и са променени границите на възнагражденията".

В проверяваното от МОН "Ученически отдих и спорт" също има голям ръст, но той е настъпил още през 2019 г. и вероятно се дължи на по-ниски стартови заплати през 2018 година. Разходите за ключов персонал през 2018 са 91 402 лв. а през 2019 скачат на 212 499 лв. През 2020 г. бордът от четирима души е взел общо 240 120 лв.

Има фирми, в които не се наблюдава толкова голяма динамика. Разходите за възнаграждения на борда на "Информационно обслужване" (5-членен УС) за 2020 г. са общо 362 000 лв. при 333 000 лв. за 2019 г.

Работодатели забавили заплати за близо 5 млн. лева през тази година

Забавени възнаграждения за 4.818 млн. лева за първите девет месеца на годината са установили проверки на Инспекцията по труда, съобщава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com