Неков: Подрастващите трябва да са информирани за здравословните храни

5429
Неков: Подрастващите трябва да са информирани за здравословните храни

Проблемът със затлъстяването в Европа става все по-остър. Затова е важно подрастващите да бъдат по-добре информирани за ползите от здравословното хранене. Това заяви евродепутатът Момчил Неков по време на пленарното заседание на ЕП вчера във връзка с новата схема за предоставяне на мляко, плодове и зеленчуци на децата в училище.

Според него до решаване на проблема не може да се стигне само чрез увеличаване на медицински разходи за борба със затлъстяването. Освен това е изключително важно младежите да консумират качествени продукти, защото това е инвестиция в здравето на бъдещите европейски граждани.

Неков: В настоящия си вид ТПТИ е заплаха за българското селско стопанство

Ако Трансатлантическото търговско споразумение (ТПТИ, ТТИП) между ЕС и САЩ се приеме в настоящия си вид европейското селско стопанство ...

Неков обърна внимание и на предимствата от използването на биологични продукти по тази схема, тъй като те имат 40% по-високо съдържание на сухо вещество. Той призова страните членки на ЕС да осигурят достъп до информацията относно качеството на биопродуктите до възможно най-голям кръг от подрастващи.

Резолюцията призовава страните членки да заделят между 10 и 20% от предназначените за тях средства по единната схема за образователни дейности. Тези дейности могат да включват посещения на стопанства и раздаването на здравословни местни продукти. Годишният бюджет за мляко в училищата в ЕС трябва да се увеличи с 20 милиона евро и да достигне 100 милиона годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com