Немощта на АПИ при 10 сантиметра сняг: ЕЦТП с остра критика за хаоса по пътищата

2902
Немощта на АПИ при 10 сантиметра сняг: ЕЦТП с остра критика за хаоса по пътищата
Снимка: БГНЕС

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) излезе с позиция във връзка с работата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в зимната обстановка. „Дълбоко загрижени и разтревожени сме от хаоса, настъпил по републиканската пътна мрежа. Крайно притеснително, че се наложи затварянето на части от автомагистрали в България, на фона на предупрежденията на синоптиците за обилен снеговалеж“, заявяват в позицията си те.

ОЩЕ: Андрей Цеков разкри къде обстановката е най-тежка

„Не намираме логично обяснение и оправдание за действията или по-скоро за бездействието на АПИ и по отношение даването на бърза и адекватна информация за това кои пътища са отворени и проходими и кои не са. Не намираме обяснение и за това защо Министерството на регионалното развитие и благоустройството мълчи именно по този въпрос“, . 

Липсват паркинги за камиони

От ЕЦТП напомнят, че у нас няма подходящи паркинги, на които да бъдат отбивани тежкотоварните превозни средства при необходимост от затваряне на пътищата. „Сега проблемът не просто лъсна, а генерира блокади на основни пътища. И както се очакваше, това доведе до пълен хаос и значително закъснение в доставките, респективно огромни загуби за бизнеса“, категорични са от Европейският център за транспортни политики.

Кой трябва да поеме отговорност?

От там считат, че е необходимо да се потърси отговорност от изпълнителния директор на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, който повече от очевидно не се справя с управлението на тази фирма.

„Защото повечето затворени участъци от автомагистралите са поверени точно на него. А това е първата зима с повече сняг, в която начело на държавното дружество е именно г-н Иван Станчев и очевидно фирмата напълно се провали в справянето с усложнената зимна обстановка. Настояваме в спешен порядък от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството да се направи анализ за причините, довели до затварянето на отделни пътни участъци, но най-вече на тези, които наложиха затварянето на части от автомагистрали“, пишат още от ЕЦТП.

ОЩЕ: Преспи до 3 метра: Къде са затворени пътищата в Северна България?

„Дори и да приемем, че по време на снеговалежа е било невъзможно да се реагира и пътищата да бъдат почистени, то поне можеше да се създаде необходимата организация за това тежкотоварните камиони да бъдат позиционирани така, че да се избегнат блокадите. Почти 24 часа след спирането на снега на места продължава да има проблеми. Пътищата не са добре почистени и немощта на "Автомагистрали" ЕАД и ръководството на АПИ при десет сантиметра сняг личат. А въпросът с осигуряването на дублиращи маршрути и състоянието по принцип на тези трасета е не просто горещ, а и чувствителен“, категорични са от центъра.

Въпросите

От ЕЦТП питат какво щеше да стане, ако снеговалежът не бе спрял в продължение на два или три дни, както и какво ще стане при следващия снеговалеж?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com