Ненчев: Няма военна заплаха за България заради Македония

4757
Ненчев: Няма военна заплаха за България заради Македония
Снимка: БГНЕС

На този етап няма пряка военна заплаха за България заради събитията в Македония. По няколко пъти на ден ме информират от служба "Военна информация", но въпреки всичко ние имаме готовност при необходимост да се включим и да окажем пълно съдействие при охраната на българската граница.

Това заяви днес в монголската столица Улан Батор министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

Военният министър е част от делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев при неговото официално посещение в Монголия, което завърши днес и продължава в Южна Корея.

Оказването на съдействие означава включването на гранична полиция и на МВР, добави министърът. Снощи късно разговарях с директора на служба "Военна информация" и се убедих, че в този момент нямаме абсолютно никакво основание за безпокойство, повтори той. Но ако се наложи до часове можем да окажем пълно съдействие.

Запитан за ситуацията с ремонта на изтребителите ни, министърът заяви: "Продължаваме разговорите, на 9 май т.г. имах среща и с началника на кабинета, и с двама от заместниците на Военновъздушните сили, с началника на отбраната, а малко преди това разговарях и с генерал Михо Михов. В първите дни на следващата седмица свиквам Съвет по отбрана, на който много подробно ще обсъдим този въпрос. Има известни разминавания - нека да го кажа съвсем ясно: не ми се иска с лека ръка да влагам средствата на българския данъкоплатец", подчерта Ненчев и продължи: "Още повече, че по време на посещението на президента в Полша имаше наши представители, които разговаряха с полската страна и се оказа, че разликата в цените между тази на Русия и на Полша е доста сериозна. С други думи, ако руската страна ни предлага да ремонтираме изтребителите ни за 3 млн. лв. на един двигател, а МИГ 29 има по два, то полската страна предлага това да се случи за 2 млн. лв.", уточни министърът. Разбирате, че това е много сериозна разлика и мен лично ме касае, подчерта Ненчев.

"След месец септември т.г., когато изтече договорът с руската страна, не е възможно да подновяваме повече този договор поради ред съображения и санкции, които се налагат от ЕС", бе категоричен той. "Търся всяка една опция, до края на годината не бива да има никакво безпокойство за това, че ние можем да си свършим работата и да охраняваме самостоятелно въздушната ни граница", отбеляза Ненчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com