НИМХ предупреди за повишение на нивата на някои реки и възможни поройни наводнения

1811
НИМХ предупреди за повишение на нивата на някои реки и възможни поройни наводнения
Снимка: БГНЕС

Очаква се значително повишение на нивата на реките Владайска, Банкенска, Батова, Провадийска, възможни са поройни наводнения в горните части на Марица. Това показва хидрологичната прогноза на НИМХ на основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества.

Утре в следобедните и вечерни часове ще има повишения на речните нива в целия Дунавски басейн. През нощта на 18 срещу 19 юни значителни повишения ще има само в реките западно от река Искър, в резултат на валежи. На 19 и 20 юни речните нива ще се понижават, като на 19 в резултат на оттичане повишения ще има все още в долните течения на основните реки от басейна. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

НИМХ: Нивата на Струма и Места ще се повишават

Значителни повишения ще има в средните и долните части от водосборите на река Струма и в долните части от водосборите на река Места, со...

Прогнозираните водни количества на 18, 19 и 20 юни за водосбора на р. Искър ще бъдат над средномногогодишните стойности. На 18 юни в следобедните и вечерни часове ще има краткотрайни повишения на водните нива в целия водосбор. По-значителни повишения се очакват във водосборите на: р. Владайска, р. Банкенска, над яз. Панчарево, р. Искрецка и р. Малък Искър. На 19 и 20 юни в следствие на оттичане, повишения на водните нива ще има в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Прогнозираните водни количества за 18, 19 и 20 юни за водосбора на р. Янтра ще бъдат над средномногогодишните стойности. От днес речните нива във водосбора ще започнат да се понижават. Вследствие на валежи са възможни краткотрайни повишения на речните нива във вечерните часове на 18 и на 19 юни. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Черни Лом на 18, 19, 20 и 21 юни ще бъде около и над средномногогодишната стойност. През следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще се повишават, вследствие на валежи, като в периода от 18 до 20 юни се очакват по-значителни повишения. На 21 юни речните нива ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

След временно понижение през нощта срещу 18 юни ще започнат повишения на водните нива в реките от Черноморския басейн. По-значителни е възможно да са те във водосборите на р. Батова, Провадийска река както и в реките южно от р. Русокастренска. На 19 и 20.06 речните нива в басейна ще се понижават като на 19.06 като все още ще има повишения в долните части на основните реки, вследствие на оттичане. Водните количества ще бъдат праговете за внимание.

От вечерта на 12 март започва ново повишение на речните нива в страната

От вечерта на 12 март ще започне ново повишение на речните нива в страната. Такава е прогнозата на дежурния хидролог в Националния инст...

Утре в следобедните и вечерни часове, повишения на водните нива ще има в целия Източнобеломорски басейн, като по-съществени ще бъдат те в планинските притоци на р. Марица и в горните части от водосбор на р. Арда. На 19 и 20 юни речните нива в басейна ще се понижават като в резултат на оттичане, все още ще има повишения на речните нива в средното и долно течение на р. Марица и р. Тунджа. В резултат на интензивни валежи са възможни поройни наводнения в следобедните и вечерни часове на 18 юни в горните части от водосбора на р. Марица. В резултат на интензивни валежи са възможни поройни наводнения в следобедните и вечерни часове на 18 юни в горните части от водосбора на р. Марица – притоците ѝ р. Крива, р. Яденица и в горните части на старопланинските притоци на р. Марица (р. Мъти Вир, р. Тополница, р. Луда Яна).

Утре в следобедните и вечерни часове, ще има по-значителни повишения на речните нива в Западнобеломорския басейн - в рилските и пиринските притоци на р. Места и на р. Струма, както и в десните притоци на р. Струма (р. Цапаревска, р. Лебница и р. Струмешница) както и във водосбора на р. Доспат. На 19 юни в следобедните и вечерни часове са възможни краткорайни повишения в рилските и пиринските притоци на р. Струма и р. Места, както и в долните течения на основните реки в резултат на оттичане. На 20 юни речните нива в басейна ще се понижават. В резултат на интензивни валежи са възможни поройни наводнения в следобедните часове на 17 юни- във водосборите на р. Цапаревкса и р. Лебница (притоци на р. Струма); в следобедните часове на 18 юни- във водосборите на р. Рислка, р. Благоевградска Бистрица, р. Градевска (притоци на р. Струма); във водосборите на р. Белишка, р. Вотрачка, р. Исток (притоци на р. Места); във вечерните часове на 18 юни- във водосборите на р. Дяволска и р. Влахинска (притоци на р. Струма).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...