Нинова спечелила поредна битка с вътрешната опозиция в БСП?

6112
Нинова спечелила поредна битка с вътрешната опозиция в БСП?
Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова е успяла да спечели още една вътрешна битка в БСП. Част от опонентите й тази седмица отново й поискаха оставката във връзка с резултатите от местните избори.

Днес имаше заседание на Националния съвет на БСП (т.нар. пленум). Той се проведе "на тъмно", като журналисти не бяха допуснати на заседанието, но от него вече започна да изтича предварителна информация.

На него председателят на Предизборния щаб е изчел анализа на ръководството за вота. Вътрешната опозиция от своя страна през седмицата разпространи свой – алтернативен, анализ, който рисува лоша картина след местния вот.

След около шест часа дебати на пленума днес е имало гласуване.

Анализът на ръководството е одобрен с 86 гласа „за“, 20 „против“ и 11 „въздържал се“, предаде „Флагман“. В проценти това е 73,5% от Националния съвет в подкрепа срещу 26,5%.

Така лидерът Корнелия Нинова е получила своеобразен вот на доверие няколко месеца преди края на първия й мандат като председател на БСП.

Пленумът на БСП e решил да започне процес на нови избори в партията, като през април преди конгреса ще има пряк избор на председател. Именно това беше и желанието на Нинова.

Изказване е имал и един от водачите на вътрешната опозиция - Сергей Станишев, който е и президент на Партията на европейските социалисти. Той бе председател на БСП дълги години – между 2001 и 2014 г.

Когато днес той попитал от трибуната на пленума защо пак са загубили изборите, се чули възгласи „Пеевски, Пеевски“.

БСП подкани ПЕС да повдигне на европейско ниво въпроса за честността на изборите у нас

БСП подкани Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България. Това се каз...

Това вероятно е препратка към 2013 г., когато Станишев принуди съпартийците си в парламента да гласуват „за“ депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Изборът на Пеевски предизвика сериозно обществено недоволство и протести още в самото начало на правителството „Орешарски“. Това дестабилизира кабинета, който оцеля малко повече от година.

Според членове на социалистическата партия, връзките на Станишев със задкулисието са нанесли дългосрочни поражения върху БСП, които тегнат и до ден днешен.

Днес Весела Лечева, бивш световен шампион по спортна стрелба, сега депутат е имала остро изказване срещу Сергей Станишев, напомняйки му за краха от периода 2013 – 2014 г.

Президентът на ПЕС обаче й отговорил, че сега годината е 2019-а и не може днешното ръководство на БСП да се оправдава със стари дела.

Пленумът на БСП започна, говори вътрешната опозиция

С кворум от 115 души започна Пленумът на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пленумът е разширен, на заседанието присъстват кмето...

Единственото предложение на вътрешната опозиция, което днес било прието на пленума, е до края на декември да се приеме Етичен кодекс. Той бил заложен в устава на БСП, но до момента все още не бил изработен.

На върха на БСП има различия, но в никакъв случай партията не е разцепена, заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

50-те подписали се, които искаха оставката й, се оказали наполовина. Освен това тези хора не излъчвали мнението на организациите си, а лично мнение.

Това не е разцепление в партията, защото нито вие, нито аз съм партията, казала им соцводачката. Фактът, че 7 часа дискутираме, спорим, че пред медиите има алтернативен доклад, че всички вътрешни опозиционери говорят различни неща пред медиите, е опровержение на твърдението, че сме авторитарна партия, обясни още Нинова.

Тя е недоволна, че се правят заклинания, че партията никога няма да спечели. "Чакайте, как го разбрахте това? Това зависи от нас. Казах им, че не предлагат решения на проблемите", посочи лидерът на червените. Оставката й се искала само пред медиите, не и в заседателната зала, където се събира пленумът. Пленумът приел решение за започване на процес на нови избори в партията. През април преди конгреса трябва да има пряк избор на председател на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...