Няма данни за тероризъм у нас, МВР въвежда жълта степен на готовност

939
Няма данни за тероризъм у нас, МВР въвежда жълта степен на готовност
Снимка: БГНЕС

Не са постъпили данни за планиране, организиране и осъществяване на терористично нападение на територията на страната.

Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на брифинг след заседанието на консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета на сигурността, предаде Фокус.

„През последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през територията на България“, каза Бъчварова.

„Не е постъпвала конкретна информация за заплахи, насочени срещу чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, но посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации“, подчерта Бъчварова.

Тя заяви, че няма данни за саморадикализирани представители на българската мюсюлманска общност, които биха могли да подготвят и осъществят подобни атентати на територията на страната.

Няма данни за настроения на крайно десни и националистически организации за извършване на ответни действия, насочени към ислямски религиозни обекти, бежански центрове или отделни представители на българската мюсюлманска общност и чужди граждани, допълни тя.

В Белгия арестуваха 10 тийнейджъри за тероризъм

В Белгия са били арестувани десет тийнейджъри по подозрение за тероризъм съобщи днес, позовавайки се на силите на реда, изданието Laats...

Бъчварова коментира, че с оглед подобряване на мерките и гарантиране на сигурността на българските граждани и в контекста на последните събития в Берлин, Цюрих и Анкара консултативната група е решила: „Първо – да се запази настоящата трета степен – ниско ниво на нивото на заплаха, съгласно Националния план за противодействие на тероризма. Второ – да се разпореди степен на готовност за реагиране – жълта – за всички структури на МВР, с акцент върху засилване на гранични контрол и охраната на мероприятия, свързани с коледните и новогодишните празници, места посещавани от големи групи от хора, търговски центрове, коледни базари, концерти и чествания“, обясни Бъчварова.

Тя добави и обекти от националната транспортна инфраструктура, като метростанции, спирки, ЖП и автогари и летища, както и дипломатически представителства на държавите от международната антититерористична коалиция.

„Тези засилени мерки се отнасят и за МВР по отношение на дипломатическите представителства на България в Турция и рисковите държави. На Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията - за усилване на мерките за безопасност на обектите от транспортната инфраструктура, на Министерство на отбраната – по отношение защитата на охраняването по компетентност обекти и съвместни съоръжения“, добави Бъчварова.

Тя увери, че българските граждани трябва да бъдат спокойни. „Няма реална заплаха. Всички институции по време на всички празници, които следват ще предприемат по-завишени мерки за тяхната сигурност“, добави Бъчварова. Тя изрази съболезнование към близките на жертвите в терористичните актове от вчерашния ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com