НОИ пусна нови формуляри за преизчисляване и прехвърляне на пенсии

13932
НОИ пусна нови формуляри за преизчисляване и прехвърляне на пенсии
Снимка: БГНЕС

Нови образци на заявления са в сила от новата година: за преизчисляване на пенсии и за прехвърляне на средства във фонд „Пенсии“, съобщиха от НОИ.

С Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. се дава право на лицата, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст с начална дата до 31.12.2020 г. вкл. с намален индивидуален коефициент съгласно чл. 70, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), да поискат в срок до 30.06.2021 г. вкл. преизчисляването й без намаление на индивидуалния коефициент, като заедно с това заявят прехвърлянето на средствата от индивидуалната си партида в универсален пенсионен фонд към фонд "Пенсии"/фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" на държавното обществено осигуряване.

ПИК на НОИ вече може да се заявява и чрез мобилен електронен подпис

Издаването на персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт (ПИК на НОИ) по електронен път вече се заявява чрез ...

Лицата от посочената категория могат да упражнят правото си за преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст без намаление на индивидуалния коефициент, като в срок от 1.01.2021 г. до 30.06.2021 г. включително подадат в териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), което изплаща пенсията, едновременно две заявления по образци, които са утвърдени от управителя на НОИ:

1. Образец УП-27 - Заявление за преизчисляване на пенсия за осигурителен стаж и възраст, отпусната с намален индивидуален коефициент съгласно чл. 70, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване;

2. Образец УП-27.1 - Заявление за прехвърляне на натрупани средства по индивидуална партида в универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“/фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ на държавното обществено осигуряване. Същото е адресирано до пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, в който лицето е осигурено.

Всяко от заявленията се подава лично или от упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице.

НОИ пусна нова електронна услуга

Нова електрона услуга започва да предлага Националният осигурителен институт. Работодателите, които прекратяват дейността си, ще могат...

От 1 януари 2021 г. е изменена разпоредбата на чл. 102 от Кодекса за социално осигуряване, като се регламентират два начина на преизчисляване на пенсиите, свързани с трудовата дейност на лицата:

Служебно преизчисляване на пенсиите, свързани с трудова дейност по чл. 102, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от КСО, с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията. За това преизчисляване на пенсиите, работещите пенсионери не подават заявления в ТП на НОИ, като преизчисляването ще се осъществява от 1 април на съответната година.

Ежегодно преизчисляване на пенсиите по чл. 102, ал. 1, т. 2 и ал. 3 и 4 от КСО с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно след последното преизчисляване на пенсията. За това преизчисляване лицата следва да подадат заявление обр. УП-28. Преизчисляването се извършва ежегодно от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението. В случай че преизчисляването с наличните данни за придобития осигурителен стаж и осигурителен доход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се определя само въз основа на данните за осигурителния стаж.

Посочените образци на заявления може да се изтеглят и разпечатат от интернет страницата на НОИ - рубрика “За потребителя”/раздел “Формуляри”/ подраздел “Формуляри и образци за пенсии”.

ГЕРБ предлагат 60 дни неплатен отпуск за 2021 г. да се признават за осигурителен стаж

До 60 работни дни неплатен отпуск само за 2021 година да се признават за осигурителен и трудов стаж. Това предлагат депутати от ГЕРБ ме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Волгин остана без престижна награда от "Шалом"

Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com