НОИ с разяснения за новите отпуски по бащинство

25849
НОИ с разяснения за новите отпуски по бащинство
Снимка: iStock

Вече бащите и осиновителите на деца до 8-годишна възраст могат да ползват отпуск и парично обезщетение. Това право е регламентирано с влезлите в сила от 1 август 2022 г. изменения и допълнения в Кодекса на труда (КТ) и Кодекса за социално осигуряване (КСО).

От Националния осигурителен институт (НОИ) пуснаха разяснения за новите бащински отпуски и обезщетения:

Окончателно: Бащите ще имат право на двумесечен отпуск за отглеждане на дете

Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст. Това реши парламентът с прие...

Правото на отпуск и обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст е за период от 2 месеца, при положение че те не са ползвали отпуските при раждане на дете (след 6-месечна възраст на детето), отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, на които имат право със съгласието на майката, както и тези при смърт или тежко заболяване на майката. Когато бащата/осиновителят е ползвал някои от тези отпуски за период по-малък от 2 месеца, той има право на отпуск за разликата между 2 месеца и ползвания отпуск.

До обнародването в Държавен вестник на изменения и допълнения в Наредбата за паричните обезщетения и помощи (НПОПДОО) и в образците към нея, със заповед на управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) са утвърдени следните образци:

- заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) на основание чл. 53ж от КСО;

- удостоверение от осигурителя относно правото на парично обезщетение на осигурено лице (сега действащото приложение № 10 към НПОПДОО);

- удостоверение относно правото на парично обезщетение на самоосигуряващо се лице ( сега действащото приложение № 11 към НПОПДОО).

Скоро: Бащите ще имат право на двумесечен отпуск за отглеждане на дете

Бащите да имат право на отпуск в размер до два месеца за отглеждане на дете до осемгодишна възраст от бащата, в случай че не е ползвал ...

Утвърдените от управителя на НОИ образци са публикувани на официалната интернет страница на НОИ в рубриката “За клиента”/“Формуляри”/“Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство” на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg) и са достъпни ТУК.

До 14 септември 2022 г. включително в НОИ ще се приемат данни от старите образци на удостоверения, приложения № 10 и 11 за изплащане на парични обезщетения.

В периода от 15 до 18 септември 2022 г. ще бъде преустановено приемането на данни от удостоверения, поради актуализирането на програмните продукти и системи, обслужващи приемането и валидирането на данни за изплащане на паричните обезщетения.

След 18 септември 2022 г. ще се приемат само данни от утвърдените от управителя на НОИ образци на удостоверения (в сила от 01.08.2022 г.), независимо за кои периоди ще се отнасят.

Изискванията към структурата, формата, използваните номенклатури и контрола на подаваните данни по тези удостоверения са публикувани в рубриката „Е-услуги и справки“/„За разработчици на софтуер“/„Електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения от ДОО“, уточняват от НОИ.

ЕП прие нови правила за отпуск по бащинство и гъвкаво работно време

Европейският парламент окончателно одобри правилата относно отпуска по бащинство и неподлежащото на прехвърляне право на родителски отп...

Предстои в периода между 15 и 18 септември 2022 г. в рубрика „Е-услуги и справки“/„еПарични обезщетения“/„Софтуер“ на сайта на института ще бъде публикувана нова версия с изменения и допълнения в самостоятелно работещия програмен продукт на НОИ за въвеждане, контрол и изпращане на данни от удостоверения, приложения № 9, № 10 и № 11 към НПОПДОО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Променят движението в посока София на АМ „Тракия“

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com