Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов протест, граждани искат свикване на извънредно заседание на Светия Синод

22 май 2018, 19:22 часа • 2108 прочитания

Пред Синодалната палата в София се провежда протестът на десетки общественици, граждани и редица популярни лица срещу решението на Светия Синод да не изпрати делегация за отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид.

Основно искане на събралите се на гражданския протест е свикване на извънредно заседание на Светия Синод, на което да бъде преразглеждано на решението от 14 май, с коетосе забранява на духовниците от Българската православна църква да участват в планираното честване.

Гражданите, които за втори път се събраха на протест пред Синодалната палата в рамките на 5 дни, припомниха, че решението е взето в отсъствието на патриарх Неофит, който многократно публично е обявявал подкрепата си за „братята от другата страна”.

Говорещите на протеста пред Синода съобщиха, че вече има призиви и от страна на митрополити за свикване на извънредно заседание. Те припомниха, че срещу решението от 14 май е гласувал и старозагорският митрополит Киприан, който ръководи комисията за установяване на каноничен статут на МПЦ – Охридска архиепископия. Самият Киприан в специално изявление предупреди, че по отношение на МПЦ-ОА има право да говори само председателят на тази комисия, предаде БГНЕС.

Протестиращите съобщиха, че на 24 май в Рим ще има обща делегация, ръководена от премиерите на България и Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев, и очакват да има съвместен молебен на гроба на Свети Кирил.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес