Нова Броудкастинг Груп: Ще съдим всеки, който с фалшиви новини петни достойнството и авторитета на медията

5613
Нова Броудкастинг Груп: Ще съдим всеки, който с фалшиви новини петни достойнството и авторитета на медията

Нова Броудкастинг Груп излезе с категорична позиция срещу  разпространяването на фалшиви новини. Ръководството на медийната група обяви, че е непримиримо и ще съди всеки, който си позволи с фалшиви новини да петни достойнството и авторитета на медията.

Повод за реакцията стана разпространен в социалните мрежи текст, който според Нова Броудкастинг Груп е с лъжливо съдържание, без източник и с анонимен автор. В него се представят насоки, давани на журналистите от медията за начина на отразяване на определени лица и събития. Твърди се, че скандалният имейл е изпратен от директора "Новини и актуални предавания" в телевизията – Миляна Велева до служителите, като е озаглавен "Професионални насоки 2020". От Нова телевизия уточняват, че са сезирани всички отговорни институции. IP адресите на разпространителите на измисления текст са предадени на ГДБОП.

Нова телевизия с нови съкращения на журналисти

Дойде поредната порция съкращения на журналисти от “Нова телевизия”. Управата на медията използва като претекст извънреднот...

„Неумелата атака срещу репутацията на NOVA идва в момент, в който тя доказа, че е номер едно сред медиите в България и се радва на огромно зрителско доверие. В последната седмица медията получи високо признание за своя професионализъм и в международното проучване на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, който обяви, че това е медията, от която се информират най-много българи и има най-високо доверие.

В името на всички наши зрители и читатели, както и в името на професионализма на всички наши колеги, ръководството на Нова Броудкастинг Груп ще е непримиримо и ще съди всеки, който си позволи с фалшиви новини да петни достойнството и авторитета на медията. Въпросните анонимни фалшификати не са в състояние да издържат и елементарна проверка за достоверност“, се казва още в позицията на Нова Броудкастинг Груп.

Тъй като във въпросния текст е намесена и информационна агенция „Пик“, оттам също реагираха. „Агенция ПИК е медия на 7 години, която е доказала своя професионализъм. В медията ни работят уважавани журналисти с дългогодишен опит, които винаги са търсили истината и никога не сме се притеснявали да показваме и да казваме и показваме нещата, каквито са. Нещо повече - често единствени се осмеляваме да повдигаме не въпроси и теми, заради което ставаме жертва на атаки като тази. Агенция ПИК е частна медия с ясен собственик, посочен и официално на сайта на медията, както и във всички регистри според законите на България. Ние не сме част от никакви други групи - нито икономически, нито медийни или политически! Всяко друго твърдение е лъжа и атака срещу доброто ни име, за която ще търсим правата си в съда. Нейните автори са известни и не е трудно да бъдат разкрити - лицата от задкулисието, вкоренени в статуквото на прехода, срещу които ПИК се бори и чиито се осветлява. Тази атака срещу медията ни е само поредното доказателство, че сме на прав път и затова няма да се откажем да търсим и показваме истината

Подали сме редица сигнали по наши разследвания за организаторите и схемите зад сайтовете и социалните мрежи за фалшиви новини и в прокуратурата. Затова ставаме тяхна жертва. Реагираме остро срещу скандалния опит медията ни да бъде въвличана в подобни фалшификации и доноси и настояваме държавата да прояви твърдост и най-сетне да се пребори с този бич - фалшивите новини, засегнал през последните месеци и редица ин и държавни лица!", заявява главният редактор на ПИК Звездомира Мастагаркова.

Реакциите на двете медии дойдоха заради разпространен скрийншот на имейл, който се твърди, че е на Миляна Велева, директор "Новини и актуални предавания" на Нова телевизия и е от началото на май тази година. В него са описани насоки за редакционна политика - че кметовете на ГЕРБ се критикуват леко, тези на БСП и "Демократична България" - по-силно, дори и да се засягала Столична община. За президента, репортажите да бъдели кратки и без конкретика. И още - "даренията на шефа и г-н Пеевски да се отразяват с необходимото внимание". За Васил Божков определението при съобщаване на новина да е "обвиненият в редица престъпления бивш хазартен бос", като има уточнение бившият му съдружник Цветомир Найденов да бъде канен по-често да гостува в телевизията. "Следвайте препоръките до изборите", пише за финал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com