X
 
 

Нова надежда за Симеон Сакскобургготски да получи двореца "Врана"

1661 0
Нова надежда за Симеон Сакскобургготски да получи двореца "Врана"
Снимка: Столична община
Едно от делата за т.нар. царски имоти и по-конкретно това за двореца "Врана" ще остане "на трупчета", докато за имотите не вземе решение и Конституционният съд (КС). Това реши съдебен състав (Иво Дачев, Асен Воденичаров и Мария Георгиева ) на Софийския апелативен съд (САС). Това решение обаче не е окончателно и може да се оспори в 7-дневен срок, пише в. "24 часа".

Делото за двореца е образувано по жалби на Симеон Саккобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок срещу решение от 22 август 2018 г., с което съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд обяви "Врана" за държавна собственост.

Върховният съд спря дело за царските имоти

Върховният съд спря дело за царските имоти. Сега Конституционният съд трябва да отговори на въпроса на какво основание преди години е в...

До спирането му се стигна по искане на столичната община и адвокатите на Сакскобурготски и Мария Луиза - Валя Гигова и Ели Христова. Мотивите им са, че трябва да се изчака Конституционният съд (КС) да се произнесе по питане на трима съдии от Гражданската колегия на Върховния касационен съд. През март т.г. те поискаха да знаят какви са правните последици и ефектът от решение № 12 от 1998 г. на КС. Тогава той се произнесе, че Законът за отнемане в полза на държавата на имуществото на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници от 1947 г. противоречи на конституцията.

След решение номер 12, на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза бяха върнати "Царска Бистрица", дворецът "Врана", ловните хижи "Саръгьол" и "Ситняково" и 16 500 дка гори в Рила. Държавен остана само дворецът "Кричим", защото тогавашният областен управител на Пловдив Тодор Петков отказа да го реституира на Сакскобургготски и Мария Луиза.

В края на 2009 г. парламентът наложи мораториум върху имотите, а държавата заведе дела за връщането им. Две от тях - за "Ситняково" и "Саръгьол", вече бяха окончателно спечелени окончателно от държавата. Делото за горите още се гледа на първа инстанция в Софийския окръжен съд, а за "Царска Бистрица" стигна до ВКС и бе пратено на Конституционния съд. Той допусна питането на ВКС за разглеждане на 9 май т.г., делото е номер 5 от 2019 г.

След случая с "Царска Бистрица", делото "Врана" е второто за царските имоти, което спира до произнасянето на Конституционния съд. Адвокат Мариана Попова, която защитава интересите на държавата, заяви пред апелативните съдии, че спиране не се налага и няма пречка делото да продължи. Тезата на адвокатите на държавата е, че няма основание за тълкуване, тъй като решението на КС от 1998 г. няма реституционен ефект.

Симеон Сакскобургготски: Извиват ми ръцете за двореца "Врана"

След решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" е на държавата, Симеон Сакскобургготски проговори пред bTV. "Аз вече се у...

Делото в КС има значение за правилното решаване на спора за "Врана" и ще даде задължително тълкуване на последиците от обявяването за противоконституционен на Законът за отнемане в полза на държавата на имуществото на бившите царе, пише в молба на адвокат Гигова до Софийския апелативен съд.

Според решението от август м.г. на първата инстанция - Софийския градски съд, Симеон Сакскобургготски и сестра му трябва да върнат двореца "Врана", парка край него и целия комплекс от сгради на държавата, но след като получат 1 323 495 лв. за ремонтите и реставрацията им. Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка. СГС реши, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители