Нова телевизия отговори на обвиненията на Васил Иванов

3591
Нова телевизия отговори на обвиненията на Васил Иванов

След като по-рано днес разследващият журналист Васил Иванов обвини Нова телевизия в цензура и отказ от журналистически разследвания, от медията излязоха с официална позиция.

Публикуваме я без редакторска намеса:

"Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души.

Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

Васил Иванов обяви, че напуска Нова телевизия заради цензура

Разследващият журналист Васил Иванов съобщи в личната си страница във Facebook, че напуска Нова телевизия заради системна цензура. 44-...

За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината. 

Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

По случая с нападнатия екип на Нова - още двама арестувани и много мистерия*

Още двама души бяха задържани заради нападението срещу екип на Нова телевизия на АМ „Тракия”, с което арестуваните са вече ...

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики", завършват от Нова телевизия.

Според Иванов директорът на „Новини и актуални предавания“ в Нова телевизия Дарина Сарелска е саботирала журналистическо разследване, като е издавала информация на обекта на разследването.

По думите му на среща с ДАНС агент от службата му казал, че точно Сарелска е "къртицата" в разследването. Той дори пусна таен запис с един от шефовете на Нова, като на записа се чува обещание Иванов да бъде подкрепен – че Сарелска е провалила разследването.

Иванов обяви решението си да напусне Нова телевизия във вторник и същата вечер трябва да гостува в "Шоуто на Слави", където да разкрие за какви случаи на цензура говори. Предването бе записано, но bTV спря излъчването му с аргумента "несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com