Нова заповед за коронавируса поставя въпроса - ще ни контролира ли МВР много повече?

11397
Нова заповед за коронавируса поставя въпроса - ще ни контролира ли МВР много повече?
Снимка: БГНЕС

Нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов, касаеща Националната информационна система за борба с COVID-19, която осигурява централизирано управление и съхранение на информация за всички потвърдени случаи на COVID-19 и карантинирани лица и предоставя функционално обезпечение на всички компетентни институции, почна да разбунва духове в социалните мрежи.

Причината – до въпросната информационна система за борба с COVID-19 ще имат изключително широк кръг институции – РЗИ, МВР, личните лекари, болници, лаборатории, извършващи лабораторно изследване за коронавирус, общините, НОИ, НЗОК, дирекциите „Социално подпомагане”. И по-точно, този широк достъп е позволен на тези органи до регистъра на лицата, поставени под карантина и на потвърдените случаи на COVID-19, поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия.

Нова заповед: Отпада отрицателният PCR тест след 14-дневна карантина

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни. Това означава,...

Интересен факт е, че не всички от изброените горе институции имат достъп до модула за справки на база регистъра на карантинираните лица. Например, МВР нямат достъп до този модул. Всъщност достъп имат от здравно министерство, НЗОК и Националният оперативен щаб за борба с COVID-19.

Защо и МВР има достъп до регистъра на карантинираните? Обяснението се съдържа в самата заповед – служителите на Главна дирекция "Гранична полиция" към Министерство на вътрешните работи подават в реално време по автоматизиран път към регистъра данни за всички лица, които влизат на територията на Република България и подлежат на поставяне под карантина (т. 15, подточка б). А според точка 17, органите на МВР имат достъп, за да могат да изпълняват задълженията по контрол на карантинирани лица. Заради това достъп до тези данни имат и общините.

Брожението в случая е, че в системата за всеки карантиниран, независимо дали е с диагноза COVID-19 или не, влизат следните лични данни - собствено, бащино и фамилно име, пол, гражданство, възраст, единен граждански номер (личен номер на чужденец или номер на документ за самоличност), телефон за връзка, място за поставяне под карантина или изолация, начална и крайна дата на карантината или на домашната изолация). До тези данни достъп имат от МВР и общинските власти. Само че лабораториите, които въвеждат данни, вкарват в системата и данни за други параметри (съгласно Приложение 4) – за съответната проба, включително слюнка, кръв и урина. Съгласно заповедта на здравния министър обаче МВР няма достъп до базата с регистъра на карантинираните лица – само че тогава как прави справка кой карантиниран къде трябва да е, за да провери дали спазва карантината?

Още: "Пореден ръст: 819 души заразени с коронавирус за денонощие в България"

Заповед: Маските на закрито остават, при възможност да се работи дистанционно

От утре, 1 септември, всички работодатели и органи по назначаване трябва да осигурят физическа дистанция между работещите лица на най-м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com