X
 
 

Нови щамовете на грип в България. Кога да очакваме вълната?

5573 3
Нови щамовете на грип в България. Кога да очакваме вълната?
Снимка: iStock/Guliver
„Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече мина 10, което е знак, че сме в навечерието на епидемия”. Така в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира задава ли се вече грипът.

Д-р Кунчев обясни дали топлото време е факторът, който забави настъпването на грипната вълна у нас. „За разпространението на грипа атмосферните условия оказват малко влияние. При започнала грипна епидемия, каквито и да са природните фактори - тя се развива. Това не е основната причина, но много трудно можем да кажем каква точно е тя”, каза инспекторът.

Националният здравен инспектор: Най-малко странични ефекти има от ваксините

Почти не съществува от научна гледна точка такъв въпрос –"за" и "против" ваксините. Това заяви националният здравен инспектор д-р...

„Засега не можем да кажем кога ще е пикът на грипната вълна. Ако заболеваемостта продължи да се развива от Западна Европа към нас, можем да я очакваме след 1-2 седмици. За момента, на Стария континент е относително спокойно”, допълни Кунчев.

Оказва се, че щамовете, които се очаква да ни атакуват през този сезон, са сравнително нови. „От представителите на H1N1 това е „Бризбейн”, от H3N2 - „Канзас”. Предполагам, че един от двата ще бъде основният в Европа”, посочи д-р Ангел Кунчев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Gatzzo 3 Gatzzo преди 1 месец Профил на трол?
    До писача под №2: Аптекарите /мафията в бели престилки/ бързат много, за да ни преберат парите на нас /балъците/! А и пък рекламите за "подходящите лекарства" вървят вече из всички телевизии, братче ! ДРОНОВЕТЕ за тази цел са в готовност с инсталирани по 4-ри броя дюзи за пръскане /върху главите ни/ от около 300 метра височина ! УСПЕХ !
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Ха! "Кога да очакваме вълната?!? Ами когато пуснат щама! Неведнъж сме слушали прогнози даже за точната дата, а този път само обща информация. Ще чакаме, пък ще видим.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Интересно, как разбрахте, че грипът го няма, като не се правят изследвания на болните? А завишение на заболяванията има и то съществено! Освен това, така и не разбрахме, от какво починаха двете деца, които уж не са имали вирусна инфекция, а и лекарите бяха оневинени?
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...