Нови трамваи вече возят столичани

46194
Нови трамваи вече возят столичани
Снимка: БГНЕС

Нови модерни трамваи започнаха да возят жителите на София от началото на годината. Превозните средства вече се движат по централен софийски булевард, съобщи БГНЕС.

Трамваите са закупени с европейски средства и в тях ще има монитори, на които ще се излъчват филми за София и реклами на оперативните програми. Те бяха представени още през ноември миналата година от кмета на града.

Стойността на един трамвай е 1 660 000 евро. Новите европейски машини, които ще превозват столичани и гости на града, са изцяло нископодови, с видеонаблюдение и с климатична система, както за водача, така и за пътниците. Което е повод за голяма радост, тъй като пътят до работното място вече ще е доста по-приятен.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов коментира в края на миналата година, че тази пролет билетът за пътуване с градски транспорт ще поскъпне, а увеличението ще е с поне 10 стотинки. Промяната обаче няма да засегне картите за пътуване и е възможно те да поевтинеят. Предложенията за промени в тарифната политика за пътуване с градския транспорт ще са ясни през февруари. Те ще бъдат внесени за обсъждане в СОС заедно с доклад за до 100 млн. лева заем, който ще изтегли Центърът за градска мобилност, за да покрие стари дългове.

Справка в Столична общини ни връща през далечната 1901 година, когато на 1 януари тържествено е открит електрическият трамваен транспорт в София. Първата мотриса потегля по линията "Гарата - ул. Граф Игнатиев". Населението на София посреща с интерес непознатото превозно средство, за което ще му трябва известно време, докато свикне с него. Затова отначало спирките за качване и слизане са по желание на пътуващите. Първоначално са прекарани 23 км. единични трамвайни линии. 25 мотриси - белгийско производство, обслужват 6-те маршрута.

Управлението на колите е двупосочно и се осъществява от ватманите на откритите платформи, разположени в двата им края. Ремаркетата се появяват малко по-късно и се използват първоначално само през топлите сезони, защото са открити отстрани. След Първата световна война трамвайният транспорт в София се модернизира, откриват се нови маршрути, удвоява се релсовият път, доставят се нови модели коли.

Нова година - чисто нови трамваи за София

От януари месец 2014 година в столицата тръгват чисто нови трамваи. Първата луксозна мотриса вече пристигна, а до края на декември от П...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество