Новини или Novini - картината на печата за 10 март

6080
Новини или Novini - картината на печата за 10 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 10 март, вторник

Вестник "24 часа"

Заради коронавируса съдебните заседания в цялата страна може временно да се отменят, пише медията. Това означава стотици граждански, търговски, административни и наказателни дела да не се гледат.

Във вторник съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще реши какви предпазни мерки да предприеме. Една от възможните е да няма заседания, а да се гледат само мерките за неотклонение, тъй като престоят в ареста не може да продължава повече от 72 часа без съдебно решение. Някои съдилища вече призоваха хората да правят справки чрез сайтовете и да избягват струпване пред гишета.

Вестник "Труд"

В следващите няколко дни, до края на тази или в началото на следващата седмица, очаквам по бензиностанциите да видим по-ниски цени от 2-2,05 лв. за литър бензин. Това каза за „Труд” Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

В понеделник средната цена на бензина за страната беше 2,21 лв. Но в региона на Стара Загора, Бургас и Сливен имаше цени и от 1,95-2,03 лв. за литър бензин, и то не само на 1-2 обекта, а на много бензиностанции. Прогнозите са до седмица и цените и в София да бъдат около 2-2,05 лв.

Тенденцията за поевтиняване на петрола е безспорен факт, каза Живодар Терзиев. Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола се понижи с около 25%.

Вестник "Монитор"

Πeтpoлът oтбeлязa нaй-гoлямoтo cи днeвнo пoнижeниe oт нaд 30 гoдини нacaм. Експерти предричат на вътрешния пазар до 10% намаление на горивата по бензиностанциите заради започнатата ценова война. Черното злато започна да поевтинява, след като страните от ОПЕК+ не успяха да се споразумеят за допълнително съкращаване на добива в условията на спад на търсенето заради коронавируса.

Черното злато пoeвтинявa пopaди двe основни пpичини. Ha пъpвo мяcтo, oттeглянeтo нa Pycия oт OΠEK+, cлeд изpaзeнaтa пoзиция нa cтpaнaтa, чe нямa дa cъĸpaщaвa пpoизвoдcтвoтo cи. Последва бypeн oтгoвop от страна нa Cayдитcĸa Apaбия, която рязко свали цените и напомни за времената довели до разпада на СССР, когато със свръхпроизводство бе докарала котировките на нефта под 10 долара за барел. Другата причина е oпaceниятa, чe ĸopoнaвиpycът, ĸoйтo oгpaничaвa пътyвaниятa и пoтpeблeниeтo нa пeтpoл,щe иницииpa дoпълнитeлнo зaбaвянe нa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com