X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 18 юни

2993 0
Новини или Novini - картината на печата за 18 юни
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 18 юни.

Вестник "Сега"

Бензиностанциите си извоюваха отсрочка за касовите апарати, пише вестникът. Финансовото министерство отложи с няколко месеца пореден срок в прословутата Наредба 18 за касовите апарати. Този път отсрочката е за бензиностанциите. Те трябваше до края на юни да подменят електронните си системи с фискална памет (EСФП) и касовите си апарати според новите изисквания на НАП, така че да бъде премахната възможността за манипулиране на оборота. Новият срок е 31 юли, но бензиностанциите, които са сключили договори с разработчици за нови ЕСФП след 1 април, могат да ги внедрят до 30 септември. Според бранша това са по-голямата част от търговците на горива.

Вестник "24 часа"

Медията се спира на международна новина за смъртта на бившия президент на Египет Мохамед Морси. По-конкретно в публикацията се разглежда позицията на организацията, към която принадлежеше той, а именно "Мюсюлмански братя". Според тях смъртта на бившия президент на Египет  си е "чисто убийство" и призовават египтяните да отидат на погребението му, както и да се съберат пред посолствата на Египет по света. Морси, който бе пратен в затвора, след като бе свален от власт от военните, припадна по време на днешния съдебен процес срещу него и малко след това почина, съобщи египетската прокуратура.

Вестник "Труд"

Румъния ни изпревари при заплатите, информира медията. През първото тримесечие на 2019 г. разходите на фирмите за един час работа в Румъния са нараснали с 16,3% на годишна база. България е на второ място с увеличение на разходите за труд с 12,9%, обявиха от Евростат. Заплатите в Румъния са по-високи отколкото в България, но сега се оказва че и нарастват по-бързо. Сериозно се увеличават разходите за труд и в Словакия (+8,7%), Латвия (+8,5%) и Словения (+8%). Въпреки че заплатите у нас са ниски, няма много свободни работни места, става ясно от данните на Евростат.

Вестник "Монитор"

Основна тема във вестника е поскъпването на брашното с 20% спрямо миналия юни. Масовото брашно тип ”500” на борсите в страната през миналата седмица се предлагаше с 20% или 16 ст. по-скъпо, отколкото в средата на юни 2018 г. Тогава то вървеше на едро средно по 0,81 лв. за пакет от килограм, а на 14 юни е отчетено ниво от 0,97 лв., сочат данни от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).При друг хранителен продукт – захарта, спрямо средата на юни 2018 също има немалко поскъпване от почти 13 на сто или от 1,08 на 1,22 лв./кг. В последните 5 работни дни най-скъпа захар на едро по 1,60 лв. за кило се продаваше в най-бедния район на страната – Монтана, или двойно по-скъпо, отколкото в Бургас, където бе отчетена най-ниска борсова цена от 0,80 лв./кг.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители