X
 
 

Почина бившият египетски президент Мохамед Морси, обвиняем за убийства

2076 0
Почина бившият египетски президент Мохамед Морси, обвиняем за убийства
Снимка: Getty Images/Guliver
Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в болница в Кайро, след като припадна по време на сесия в съда.

"Той е говорил пред съдията в продължение на 20 минути, след това е станал много разгорещен, след което е припаднал. Той бързо бил откаран в болница, където по-късно починал", съобщи източникът за AFP.

Съдът потвърди доживотната присъда на Мохамед Морси

Апелационният съд в Египет потвърди присъдата по отношение на бившия президент Мохамед Морси, осъден на доживотен затвор за шпионаж в п...

Морси беше първият демократично избран президент на Египет, но управлява само една турбулентна година след въстанието през 2011 г., преди армията да го свали през юли 2013 г.

Има редица свидетелства за убийства, за които се твърди, че са организирани от Морси и други членове на групата му "Мюсюлмански братя" по време на въстанието.

Прокурорите твърдят, че са били извадени от затвора с помощта на палестинската група "Хамас" и оперативни представители на движението "Хизбула" в Ливан.

На границата с Газа Северен Синай е епицентър на ислямското въстание, което избухна след свалянето от власт на Морси с военен преврат през 2013 г.

Египетският касационен съд отмени смъртната присъда на Мохамед Морси

Египетският Касационен съд прие обжалването на бившия президент Мохамед Морси срещу дадената му смъртна присъда във връзка с бягство от...

През последните години Египет изгради буферна зона по границата, за да спре потока от бойци.

През 2015 г. Морси беше осъден на смърт, но върховният апелативен съд на страната отмени присъдата и върна процеса за преразглеждане.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отдаде почит на бившия египетски президент, наричайки го "мъченик".

"Нека Аллах да даде покой на нашия брат Морси, нека неговата мъченическа душа почива в мир", каза Ердоган, който създаде тесни връзки с Морси.

САЩ обмисля да обяви "Мюсюлмански братя" за терористична организация

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп настоява да се внесе международното ислямистко движение "Мюсюлмански братя" в списъка...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители