Новини или Novini - картината на печата за 28 март

4714
Новини или Novini - картината на печата за 28 март
Снимка: iStock/Guliver

Политическата съдба на Цветан Цветанов бе безспорната тема на вчерашния ден. След като вчера научихме, че "изборджия номер 1 в държавата" се оттегля от парламента и ще се фокусира върху стягането на партийните редици за евроизборите, а Тереза Мей е готова да размени премиерския си пост срещу депутатска подкрепа за изстраданата от всички британци сделка за Brexit, е време да видим и какви са водещите новини в печата за днешния 28 март.

Вестник "Сега"

Според медията шефът на антикорупционната комисията Пламен Георгиев е купил няколко имота на съмнително ниски цени, като жилищата (едното от които е 3-етажно) са придобити по-евтино дори от данъчната им оценка. Георгиев посочва, че е декларирал всичко и няма нищо притеснително в сделките. Той изтъква жилищата му са ипотекирани, но пропуска да споменава "народните цени", на които ги е купил. По декларация в Регистъра за лицата на публични длъжности, Георгиев декларира придобивката си като апартамент от 156 квадрата плюс тераса с площ 48 квадратни метра и плаща за имота малко над 293 000 лева. Това е много по-ниска цена от данъчната му оценка, която е над 450 000 лева. В имуществената декларация не е отбелязана една част от имота, която фигурира в нотариалния му акт и така имотът става 186 кв. метра, като се превръща в "тризонет", посочи още преди ден сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". Оценката на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" е, че така цената става 670 000 лева.

"По снимките на сградата се вижда, че тия тераси, уж са усвоени, и са си чиста жилищна площ. Това е жилище, което обхваща последните етажи на сградата и тези т.нар. тераси са част от покривните пространства, но тъй като са за индивидуално ползване, не са общи части и са част от площта на апартамента. Оставаме в ситуацията, в която господин Георгиев трябва сам да се провери, тъй като той ръководи комисията, разследваща такива сделки", казва Лора Георгиева от Антикорупционния фонд пред bTV.

Въпросът сега е - с какви очи Пламен Георгиев ще разследва която и да е сделка по "Апартаментгейт", особено тези покрай Цветан Цветанов? Защото и тук мирише на тотално компроментиран властови кадър - точно този, който трябва да е най-чист, защото разследва корупцията по високите етажи на властта!

Вестник "24 часа"

Вестникът се занимава с новина отпреди два дни - Цветан Василев е помогнал на дъщерята на Иван Костов – Мина да намери наематели за сграда на столичния бул. "Цар Борис III". Свидетелски разкази на Бисер Лазов разкриха топлите отношения между Василев и бившия премиер и взаимните услуги, продължили цели 14 години. През 2013 г. Василев дори наредил на Лазов да намери начин да превежда всеки месец по 25 000 лв. на фирма, която се водела на Мина Костова.

Вестник "Монитор"

Ежемесечната такса за входа да включва и пари за ремонт на покрива на сградата, а ремонтите на жилищата да продължават максимум 1-2 месеца. Това са някои от предложенията в Закона за етажната собственост, подадени от граждани и организации. Спорен остава въпросът колко трябва да се плаща за необитаеми жилища и дали таксата да се определя по размер на имота, или по брой живеещи. Дискусионно остава и дали живеещите на първите етажи трябва да плащат за асансьор.

Вестник "Труд" 

Русия е обидена на Запада и особено на САЩ, смятайки, че е третирана несправедливо и неравноправно. Доналд Тръмп въведе търговския подход в международните отношения, който работи изненадващо добре в съвременния многополюсен свят. Държавите вече действат на принципа "всеки за себе си", а собственият интерес измества всякакви сантименти и ценности. На фона на всичко това Русия изглежда изостанала, а зациклянето върху това колко е обидена няма никаква връзка с модерната реалност, пише в свой коментар руският журналист и учен Фьодор Лукянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com