Новини или Novini - картината на печата за 4 март

3850
Новини или Novini - картината на печата за 4 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците за днешния 4 март.

Монитор

Не по-малко от 120 лева излиза лечението на грип, ако човек го кара вкъщи, установи проверка на „Монитор“. 30 лева броим само за теста, с който се установява заразата. Той не е задължителен и затова не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Докторите се ориентират по симптоматиката дали пациентът е с грип или остро респираторно заболяване. Дали той е от тип „А“ или тип „Б“ няма никакво значение, лечението е едно и също, поясни завеждащият детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

Освен теста, ако пациентът е дете и ходи на детска ясла или градина, родителите трябва да броят и 10 лева на педиатър, за да издаде медицинска бележка. Останалите минимум 70-80 лева са за медикаменти, витамини и пробиотици. Ако лекарят прецени, че болният може да развие бактериална инфекция, му предписва и антибиотици, с които сумата удря около 150 лева. В калкулацията не влизат загубите от болнични, които се изплащат месец след като документът бъде получен и обработен в НОИ.

24 часа

Пенсиите ще растат с всяка година с все по-нисък процент, като в следващите 50 г. той ще падне до под 3%. В същото време заради застаряването на населението и свиването на работната ръка разходите за пенсии ще се вдигат като дял от БВП и през 2070 г. ще стигнат 10,2% от него. Това показва актюерски доклад на НОИ до 2070 г.

За последна година това лято пенсиите ще се вдигнат с 6,7% от 1 юли. През 2021 г. заложеното повишение вече е 5%, а с всяка следваща година процентът на увеличение ще е все по-малък. За 2022 г. прогнозата е за 4,6%, за 2030 г. - 3,6%, през 2040 г. - 3,3%. Ръстът на пенсиите през 2060 г. се очаква да е 3%, а в края на прогнозния период - едва 2,8%. Въпреки всички тези увеличения обаче средната пенсия ще изостава все повече от средната заплата. Ако през тази година средната пенсия ще е около 39,7% от средния доход за страната, то от догодина този процент ще започне да спада до 33,5 след 20 г.

Труд

Топлофикациите и доставчиците на газ ще връщат пари на клиентите си заради надплатени сметки. Причината е, че руският природен газ за България поевтинява с 40,3 процента. Намалената цена влиза в сила със задна дата – от 5 август 2019 г. Това са се договорили руската “Газпром” и българската “Булгаргаз”.

В резултат цената на газа за вътрешния пазар става 26,40 лв./МВтч без ДДС и такси за пренос и достъп до мрежата при сегашна от 44 лв., обясни на извънредна пресконференция в Министерски съвет изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. Съгласно договореното “Газпром” ще изплати на “Булгаргаз” надплатената сума, считано от 5 август 2019 г. Българският газов доставчик от своя страна ще изплати съответните суми на своите клиенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com