Новини или Novini - картината на печата за 5 февруари

3109
Новини или Novini - картината на печата за 5 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Отминалият 4 февруари завърши с протестен марш под мотото "Да защитим Правото и Съда от Прокуратурата и Олигархията", организиран от Инициатива Правосъдие за всеки. По-рано през деня президентът Румен Радев наложи вето върху скандалните поправки в Закона за личните данни. А ето кои са акцентите в днешния печат. 

Сега

От 1 април всяка бензиностанция е задължена да издава касови бележки, в които да е видно каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях, информира изданието. Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си.  Друг акцент на вестника е наложеното от президента вето върху Закона за личните данни. Медията припомня, че През отминалата 2018 г. Румен Радев наложи вето на 7 закона, като управляващите се съобразиха с него само веднъж - за промените в приватизационния закон. Не е ясно дали ще го послушат и този път, още повече че поправките в Закона за защита на личните данни бяха приети от парламента с единодушие и без каквито и да било обсъждания.

24 часа

Изданието представя анализ на предпочитанията на чуждестранните туристи у нас. Оказва се, британците са по-спонтанни при планирането на почивката си, докато германците резервират хотел от по-рано. Вестникът привежда и информация за подадения сигнал срещу министъра на културата Боил Банов от депутата Елена Йончева.

Труд

Вестникът информира, че нови правила за рекламация на повредени продукти ще позволят на търговците да заменят или ремонтират дефектната стока на купувача. Изданието отделя специално място и на конфликта между Македония и Гърция за националната принадлежност на мусаката.

Монитор

Вестникът избира за водеща новина трафика над небето ни. По 120 000 лева средно на ден са плащали авиокомпаниите през изминалата година, за да преминават през въздушното ни пространство. Друг акцент е визата на македонския премиер Зоран Заев у нас. След срещата му с Бойко Борисов стана ясно, че страните са обсъждали нулеви ставки и отпадане на митата между България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com